Начало Новини Актуално Безплатни кардиологични прегледи в Стара Загора ще има на 29 септември

Безплатни кардиологични прегледи в Стара Загора ще има на 29 септември

Актуално
безплатни кардиологични прегледи

Световният ден на сърцето, който се чества на 29 септември, ще бъде отбелязан за поредна година у нас. Глобалната инициатива е насочена към информираността на обществото относно рисковите фактори, водещи до сърдечно-съдови болести, както и към тяхната превенция и контрол. През 2012 г. фокусът попада върху превенцията на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи.

Мит е, че сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) засягат само възрастните хора, предимно мъже. Жените страдат от ССЗ наравно с мъжете, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора (РЗИ). Шокиращи са фактите, че ССЗ са най-честият причинител на смърт сред жените – всеки трети смъртен случай на жена се дължи на сърдечно заболяване. А това означава, че всяка минута, някъде по света, една жена умира от ССЗ. Децата също са застрашени от сърдечни заболявания – риск съществува и преди раждането, но той се увеличава многократно с израстването на детето, което се храни неправилно, не е физически активно или е изложено на вредна среда, причинена от тютюнопушене, например. Освен това, децата могат да страдат и психически, ако някой от родителите им е болен или почине от сърдечно-съдово заболяване. Модерното общество допълнително предлага на децата рискова среда – леснодостъпна вредна храна, увлекателни компютърни игри, както и т.нар. пасивно тютюнопушене.

РЗИ – Стара Загора планира Световния ден на сърцето - 29 септември да бъде отбелязан със следните дейности:

1. Провеждане на безплатни кардиологични консултации и прегледи в приемно-консултативните кабинети, както следва:

  • МБАЛ Проф. Д-р Ст. Киркович – Стара Загора 29.09.2012 г.от 10,00 до 13,00 часа
  • МБАЛ Христо Стамболски – Казанлък 29.09.2012 г от 11,00 до 13,00 часа
  • МБАЛ Д-р Д. Чакмаков – Раднево 03.10.2012 г.от 15,30 до 18,30 часа
  • МБАЛ ЕАД - Гълъбово 29.09.2012 г от 14,00 до 16,00 часа

2. Изготвяне на презентация на тема: Един свят – Един дом – Едно сърце и представянето й на семинар на читалищните дейци от област Стара Загора, който ще се проведе на 28.09.2012 г. в Регионална библиотека З. Княжески - Стара Загора.

3. Ден на отворени врати в Консултативен кабинет за профилактика на зависимости и борба със стреса, посветен на Световния ден на сърцето на 29.09.2012 г.

4. Изнесен информационен щанд в сградата на Министерство на труда и социалната политика – Стара Загора, с предоставяне на здравно информационни материали и консултации - 29.09.2012 г.

5. Информационен щанд в РЗИ – Стара Загора с предоставяне на здравно образователни материали и консултации на граждани - 29.09.2012 г.

6. Разпространение на тематични здравно образователни материали в МЦ, ДКЦ, Регионалните библиотеки З. Княжески и Родина, пенсионерски клубове в Стара Загора – от 26.09 до 29.09.2012 г.

7. Стартиране на дейности по общинска програма Здрави деца в здрави семейства– детска компонента на програма СИНДИ.

Мотото на кампанията и през тази година е Един свят – Един дом – Едно сърце. Основният апел, който Дружеството на кардиолозите в България, организатор на събитието, отправя, е че сърдечно-съдовите заболявания са предотвратими. Целта на Световния ден на сърцето е да информира хората по целия свят за опасностите и начините на превенция на сърдечните заболявания. Всяка година ССЗ причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно). Ако ръстът в стойностите продължи – към 2030 г. над 23 милиона души годишно ще умират от сърдечни заболявания. Това е повече от цялото население на Австралия. Тези цифри могат да бъдат драстично намалени с няколко елементарни стъпки, които всеки трябва да предприеме в семейната среда:

•    налагане на здравословен начин на хранене
Факт: Нездравословното хранене е свързано с четири от десетте водещи смъртоносни риска. Избягването на храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини, съчетано с редовен прием на плодове и зеленчуци ще подобри физическото ви състояние и ще намали риска от сърдечни болести.
Съвет: Заменете шоколада с плод, ограничете приема на сол до под 5 гр. на ден. Подбирайте цветни комбинации от плодове и зеленчуци, за да привлечете вниманието на вашето дете. Приобщете го към процеса на приготвяне на храната.
•    повишаване на физическата активност
Факт: Липсата на физическа активност причинява 6% от световната смъртност. Наднормено тегло, диабет и липса на физическа активност при децата са основна причина те да развиват сърдечно-съдови заболявания като възрастни.
Съвет: Дори 30-минутна активност пет пъти седмично намалява значително риска от сърдечни болести.Затова насърчавайте вашите деца да спортуват или просто да бъдат активни в домакинската работа, на училище, в свободното време.
•    отказ от тютюнопушене

Факт: Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. За съжаление все повече деца и тийнейджъри се пристрастяват към цигарите. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи, в това число и не малко деца.
Съвет: Спрете цигарите изцяло или поне докато се намирате вкъщи, за да запазите здравето и живота на хората, които обичате. Информирайте децата за рисковете от тютюнопушенето, стимулирайте ги да изберат пътя на непушача.

Над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене. Идеята е хората да се замислят върху своето здраве и да избягват рисковите фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания. 

Световният ден на сърцето се провежда за първи път през 2000 г. Днес тя се чества за дванадесета поредна година в над 200 държави. Инициативата официално е обявена от д-р Ингрид Мартин, завеждаща сърдечно-съдови заболявания към главната квартира на Световната здравна организация. Началото е още през 1999 г. когато денят е отбелязан в последната неделя от септември по инициатива на Световната федерация на сърцето, подкрепена от Световната здравна организация (СЗО), Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) и други международни организации.

Още новини