Начало Новини Безплатна програма помага на ученици да изберат висше училище

Безплатна програма помага на ученици да изберат висше училище

Безплатна програма помага на ученици да изберат висше училище. Тя се казва „Университет за гимназисти".

„Всъщност това е университет за ученици от 10, 11 и 12 клас. Идеята е да осведомим децата повече за това какво е да си студент, да ги накараме да преживеят един ден в университета. През цялата академична година, всеки месец ще се събираме в различните университети в града, във Варна", обясни Йоана Иванова, автор на идеята, преподавател по английски език.

Организират специални лекции, обиколки на кампуси.

„Учениците не са предполагали какво е да си в университет. Почувстваха се наистина като част от студентския живот в кампуса. Имаме представители от студентските съвети, от кариерните центрове", обясни още Йоана Иванова.

Учениците могат да говорят с всеки един от тях, да зададат въпроси.

„Имаме момиче, което иска да учи за военен лекар.Това е нова специалност. Интересно е, че до вчера не са знаели какво искат да учат и изведнъж се намират", допълни Йоана Иванова.

Всеки, който пожелае, може да се присъедини към инициативата.

„Надявам се от другата година да не е само във Варна. Много е важно да накараш детето да заобича предмета, който преподаваш. Това не е лека работа, особено когато говорим за клас от 30 ученици. Има разлика дали работиш индивидуално, в група или в цял клас", разказа още преподавателката по английски език.

 


Източник: Агенция КРОСС

Още новини