Начало Новини Актуално Безобразната сеч е причина за наводненията

Безобразната сеч е причина за наводненията

Актуално

Eдна от главните причини за случващите се наводнения е безобразното изсичане на дърветата. Това твърди Константин Дичев, който от дълги години работи в неправителствената природозащитна организация Зелени Балкани. Сагата с изсичането започна още преди 25 години, като първо бяха изсечени дърветата около долните течения.

После последва почистване на средните течения, за да дойде най-страшното - преди пет години се сечеше дори в изворите на реките. Това доведе до ерозия и както следва - наводнения. Нерегулираното изсичане на гората премахва важната й роля на естествена бариера пред водата. Ако язовирът прелее, а под него липсват дървета и храсти, водата набира много по-голяма скорост и помита всичко под нея, категоричен бе екологът.
По думите му, друга важна причина за проблема е стопанисването на водоемите: За наводнението е виновна и безстопанствеността на язовирите и невземането на адекватни мерки. Преди години екипи на нашата организация с помощта на експерти-хидролози направихме изследване на някои язовири в България. Доста от тях бяха потенциално опасни и основната причина е, че не се източват, допълни Константин Дичев.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини