Начало Новини Актуално Без ток на празника заради кражба

Без ток на празника заради кражба

Актуално

Кражба от ел.съоръжения в подстанция Стара Загора стана причината за дискотечен режим в централната част на областния град. Токът ту идваше, ту спираше. А когато от eлектроразпределителното дружество "ЕВН България" обявиха (около 13.30 часа), че електрозахранването за всички клиенти, засегнати от прекъсване на електричеството, е възстановено, заради последвалото натоварване, възникна пожар в колектора, което провокира отново спиране на тока.

За случилото се е информирана Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Проверката на място е установила, че неизвестни лица са откраднали медната екранировка на кабелите в колектора, което е станало причина за авариите и последвалия пожар. Според специалисти, кражбата е била доста рискована и едва ли е дело на необразовани роми, пише вестник Старозагорски новини.
Във връзка със случилото се от "EВН България" информираха, че за 2010 г. на територията на област Стара Загора са регистрирани общо 39 броя кражби на електросъоръжения: проводници и оборудване в трафопостове. Откраднатите проводници са с обща дължина над 7630 метра. Общата стойност на разходите за възстановяване на откраднатото е за над 31 300 лева. Допълнително обект на неправомерни посегателства на територията на дружеството са станали електромери, трансформатори, предпазители и друг вид оборудване в трафопостовете (врати и трансформаторни масла).
От "ЕВН България" изразяват своето безпокойство от нарастваща тенденция за увеличаване на посегателствата върху енергийната инфраструктура. Кражбите на проводници и съоръжения водят до редица негативни последствия за клиентите и компанията. Посегателствата нанасят не само големи финансови щети, но са и причина за аварии и прекъсвания в електрозахранването за голям брой клиенти, какъвто беше случаят - Международния ден на жената.
Явно за стопиране на посегателствата са необходими законови промени, регламентиращи по-сурови санкции както за крадците, така и за пунктовете, изкупуващи метали като вторични суровини.

Още новини