Начало Новини Актуално Без роза в новото лого на Казанлък

Без роза в новото лого на Казанлък

Актуално

Казанлък вече си има туристическо лого и слоган. Това стана ясно в края на миналата седмица, след като жури, председателствано от художника Стефан Божков, член на УС на СБХ, избра един от 30-те изпратени за участие в конкурса проекти.

Припомняме, че идеята да се обяви конкурсът е на групата "Експерти за Казанлък", водена от шефа на оръжейницата в града Николай Ибушев, чиято идея е да превърнат туристическото лого и слоган в един от официалните символи на Казанлък. За целта обаче ще трябва да се направи специално предложение за промени в Наредбата за местната символика, което да се гласува от Общински съвет. Дотогава от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите ще ползват новото лого и слоган заради ведрото усещане, което създава. То ще се появи на местни сувенири още този сезон, пише вестник Старозагорски новини.
Само месец време са имали 30-ината участници в конкурса, за да изпратят своите предложения до журито. Варианти за туристическо лого и слоган на Казанлък са изработили млади дизайнери от Казанлък, Шумен, Велико Търново, Габрово, София, както и българи, живеещи в Дания, Холандия и Англия.  Кой от тях печели конкурса, ще стане ясно в четвъртък, 8 юли. На тази дата представители на "Експерти за Казанлък" ще обявят официално резултатите и ще покажат проектите на местната бизнес-общност. Идеята е освен избраните вече туристическо лого и слоган, и други добри предложения да намерят своите адресати. Всеки бизнесмен, който желае и си хареса някой друг от изпратените проекти, ще може да го откупи.

Победителят в конкурса ще отнесе голямата награда от 1100 лева. Наградата е обща, тъй като авторът на логото печели и конкурса за слоган.  
От 30-те изпратени предложения, 13 вече са селектирани за специална изложба на открито, която ще се подреди пред ДК "Арсенал" в Казанлък на 9 юли.
Избрахме лого и слоган, които са невероятно жизнени и те карат да ги запомниш и се усмихнеш като ги видиш, категоричен е председателят на журито Стефан Божков. Според колегата му Кольо Карамфилов, предпочетеният проект е такъв, че стои невероятно елегантно и красиво на различни видове сувенири, рекламни тениски, шапки и всичко, което може човек да отнесе за спомен от Казанлък. Важна особеност е, че за разлика от всичко познато досега, свързано с рекламата на Казанлък, в предпочетения проект няма познатия казанлъшки символ - розата.

Журито на конкурса. Освен художника Стефан Божков, творбите на младите дизайнери, пробвали се да създадат туристическо лого на Казанлък, оценяваха: художникът Кольо Карамфилов, Петя Минекова, директор на казанлъшката гимназия "Акад.Дечко Узунов", Петър Веков от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Казанлък и дизайнерът Венко Юнаков.

Още новини