Начало Новини Актуално Без преференции за тока от ВЕИ?

Без преференции за тока от ВЕИ?

Актуално
Фотоволтаици

Централите, произвеждащи ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), вероятно ще изгубят преференциите си. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Парламентарната комисия, която ще наблюдава работата на ДКЕВР, може да предложи фотоволтаични централи с мощност над 30 киловата да спрат да получават по-високи тарифи за изкупуване на техния ток, заяви той, предаде econ.bg.

Идеята е още в начален стадий и тепърва ще се обсъжда, заяви по-късно депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев.

Бумът на фотоволтаичните централи и изискванията на Брюксел да не се подписват дългосрочни договори за изкупуване на ток са накарали управляващите да се замислят в посока намаляване или премахване на преференциите. Такива вече няма в Чехия, Испания и др., каза Червенкондев. Ако това бъде въведено и в нашите закони, ще засегне само новопостроени централи, информира в. Стандарт.

Междувременно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) публикува на сайта си мотивите си за решението да увеличи с 13% цената на електроенергията. Председателят на регулатора Ангел Семерджиев заяви пред БНР:

Най-голям е делът за увеличение на крайната цена за разходите за възобновяеми източници. Става дума за цялото увеличение, което средно е 13,66%. 7,8% се дължи на разходите за възобновяеми източници, което заради емисиите е 2,5%. Влиянието на топлофикационните централи е 2,94%, дългосрочните договори 1,03%, мрежовите услуги 0,64%.

Още новини