Начало Новини Актуално Без отпуск за деня на националния протест в София

Без отпуск за деня на националния протест в София

Актуално
национален протест

Работодатели отказват да пуснат в платен отпуск желаещи да участват в националния протест на 30 ноември в София. Имаме няколко сигнала, че хора са подали молби, но не им се разрешава да ползват отпуск, каза Иванка Данаилова, регионален лидер на КНСБ. Местната синдикална структура предвижда да се срещне с шефовете и страните да се разберат.

Както вече е известно, протестът на 30 ноември е организиран от КНСБ и КТ Подкрепа и започва в 13 часа пред парламента. Основната причина за провеждането му е несъгласието на синдикатите с пенсионната реформа, обявена от Министерския съвет, както и с отнемането на клас прослужено време при определяне на заплатите.
Между 400 и 500 души от Старозагорска област се очаква да пътуват за протеста в столицата и да вземат участие. Сред тях ще има лекари, преподаватели, миньори,  служители на военния завод Арсенал в Казанлък и хора с други професии.

Междувременно в петък стана ясно, че работната среща между синдикати, работодатели и социалния министър Тотьо Младенов, която трябваше да се състои тогава, се отлага за понеделник.

От социалното министерство уточниха, че срещата се свиква с оглед подготовката на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за приемане на мерки за усъвършенстване на пенсионната реформа в дългосрочен план, което ще се проведе на 2 декември.

Също в петък стана известно, че 21 депутати от ГЕРБ ускоряват пенсионната реформа, тъй като внесоха проектопромени в бюджета за държавното обществено осигуряване за следващата година, с които се изменя Кодексът за социално осигуряване. С промените с една година се увеличава възрастта за пенсия както за мъжете, така и за жените от всички категории труд.

Информация: вестник Новината

Още новини