Начало Новини Актуално Бетонна плоча уби дете. Информацията за собствеността на постройката е противоречива

Бетонна плоча уби дете. Информацията за собствеността на постройката е противоречива

Актуално

Нещастният случай е станал в късния следобед на 24 октомври в местността Казлера, на 100 метра южно от старозагорското село Богомилово. Три деца са играли в изоставена постройка, когато бетонната плоча на тавана се срутила и убила намясто 13-годишно момче. Останалите две - на 9 и 12 години, не са пострадали.

Вчера "Старозагорски новини" се опита да изясни чия собственост е въпросният обект, но така и не стигнахме да конкретен отговор. Според кмета на селото Петър Коев, постройката, с размери 2 на 2 метра, е бивша наблюдателница на "Гражданска защита" и не се ползва повече от 20 години. Тя не била оградена и не е фигурирала в списъка на опасните постройки. Директорът на "Гражданска защита" - Стара Загора, Веселин Кузманов обаче категорично отрече наблюдателницата да е тяхна. В системата съм от 1991 г., заяви той, имаме документи за всички наши обекти, но постройката около Богомилово не е сред тях, пише вестник Старозагорски новини.
Кой е собственикът и кой е виновен, че наблюдателницата или каквото е било преди не е обезопасена и че едно дете е смазано поради нечия безотговорност? На тези въпроси се надяваме още днес да получим конкретни отговори.
От пресцентъра на ОД на МВР съобщават, че по случая е образувано досъдебно производство.

 

* * *

Бункерът убиец бил като детска площадка за хлапетата от Богомилово. Погребаха Петьо с пари на кметството. Никой не припознава изоставената постройка, която затри момчето

Ден след нелепата смърт на 13-годишния Петър Кирев от старозагорското с. Богомилово никой не може да каже чия собственост е бункерът убиец. "Абсолютно сигурно е, че изоставената постройка в местността Казлера е в частен парцел", категоричен бе кметът на селото Петър Коев. В чий точно имот е обаче трябвало да се провери в общинската поземлена комисия. В още по-голяма мъгла тънат предположенията кой е строил никому ненужния бункер. Първата версия на хората от селото бе, че преди 30-ина години по време на студената война той е бил изграден в мерата на селото от Гражданска защита. Ползвали са го като наблюдателна кула с бомбоубежище. "Не помня някога това съоръжение да е било наше, всичките ни обекти са описани и имат паспорти", каза шефът на областната дирекция "Гражданска защита" Веселин Кузманов. Другото по-вероятно предположение е бункерът да е бил изграден от военните за наблюдателен пункт при тактически учения. От старозагорската втора лека пехотна бригада обаче също нямат спомен да се строили подобни обекти из региона. Така или иначе от 20-ина година сградата е била изоставена и бавно се е рушала от дъждовете и времето. Много често тук са идвали деца от селото да си играят и се крият в нея. Според приятели на малкия Петър той бил се заканил да свърши това, което възрастните са били длъжни да направят - да разруши бункера. В събота следобед той и още две негови по-малки съседчета - Митко и Алтин, отново дошли да си играят. По някое време Петьо влязъл на 2-3 м вътре и започнал да вади тухли от подпорната стена. Проядената бетонна плоча над него поддала и го затиснала фатално. Другите две деца ужасени хукнали да търсят помощ от най-близките къщи. Пръв дотърчал Стоян Стайков от селото, който дори донесъл и крик да отместят рухналата плоча. Малко след това пристигнали и екипите на Гражданска защита и спешния център, но само констатирали смъртта на детето, което е издъхнало веднага, пише вестник Стандарт.
"Не им върви на това клето семейство", ожалваха нелепата съдба на малкия Петьо и фамилията вчера хората от Богомилово. Детето било полусирак. Майка му починала преди 5-6 години и за него се грижел баща му. Преди 2-3 месеца пък си отишъл и дядото. Бащата Иван Кирев, съсипан от загубата на жена си, все по-често посягал към чашката. Рядко намирал постоянна работа, работел, каквото му предложат, и много често оставали без пари. Дори за погребението на Петьо, което бе вчера, отпуснали пари от кметството.

Още новини