Начало Новини Актуално Бензиностанции ЕКО учредиха фонд за безопасност на децата на пътя

Бензиностанции ЕКО учредиха фонд за безопасност на децата на пътя

Актуално
Кампания за безопасност на децата на пътя

Бензиностанции ЕКО създадоха фонд Обади се, като стигнеш!, който ще финансира инициативи, свързани с безопасността на децата на пътя. Той е част от дългосрочната програма за корпоративна социална отговорност на ЕКО. Фондът е първият етап на започналата национална кампания на ЕКО за повече сигурност на децата на пътя.

Тя цели да направи малчуганите по-видими за шофьорите чрез светлоотразителни елементи и добро познаване на основните пътни правила. Партньори на инициативата са Министерството на образованието, младежта и науката и отдел Пътна полиция при Главна дирекция Охранителна полиция – МВР, съобщиха от V+O Communication.

Фондът Обади се, като стигнеш! генерира средства от продажбата всички елементи свързани с кампанията, както и от продажбите на гориво чрез специални ЕКО клиентски карти. Рисунките върху тях са на деца от дома за деца Св. Пантелеймон, с. Видраре. За всеки закупен литър гориво с новите карти, клиентът ползва отстъпка от 0.04 лв. Така той дарява във Фонда 0.01 лв. от настоящите отстъпки, предоставяни от ЕКО – 0.05 лв./литър. ЕКО удвоява всяка сума, постъпила във Фонда чрез продажбите на гориво. Натрупаната до момента сума за малко над месец от реалното учредяване на Фонда е близо 60 000 лв.

Кампанията, посветена на безопасността на децата на пътя е инициатива, на която ЕКО гледа дългосрочно. От създаването на програмата Обади се, като стигнеш! през 2006 г. ние инвестираме в дейности, които ефективно да помогнат за намаляване на инцидентите по пътищата. Вярваме, че отговорността за това е на всеки от нас. Затова и механиката за генериране на средства във Фонда е споделена – клиентите даряват, а ние удвояваме техния принос в името на безопасността на нашите деца, каза Изпълнителният директор на ЕКО България Янис Поликандриотис.

Част от събраните във Фонда средства ЕКО вече използва, за да започне снабдяването на всички над 10 000 първокласници в София със светлоотразители. Поставен на дреха, раница, велосипед, светлоотразителят увеличава три пъти разстоянието, от което детето може да бъде забелязано в тъмното. Първокласниците получават от ЕКО и помагало с основните правила на малкия пешеходец, написани на достъпен език.

Светлоотразителите с логото на кампанията Обади се, като стигнеш! са изработени от лицензирана фабрика във Финландия и са регламентирани със стандарта БДС EN 13356. Световната статистика сочи, че използването на рефлекторни елементи намалява три пъти риска от пътни инциденти сред децата. Това е тенденция, която в страни като Великобритания, Австрия и Финландия успява да повлияе положително върху черната статистика по пътищата.

ЕКО ще продължи да подпомага безопасността на малките участници в движението, като на следващи етапи от кампанията ще подари светлоотразители и на деца от други градове на страната. В дългосрочен аспект компанията цели да подпомогне изграждането на култура на носене на светлоотразителни елементи сред децата и с това да допринесе за тяхната безопасност на пътя.

Информацията за размера на събраните във Фонда средства, динамиката на тяхното натрупване и проектите, по които се изразходват, е публикувана на сайта на ЕКО България. Картите за отстъпка, както и светлоотразителните елементи могат да бъдат намерени на почти всички бензиностанции ЕКО в цялата страна.

Още новини