Начало Новини Актуално Бенямин Нетаняху съветва Бойко Борисов как да се намалят данъците в България

Бенямин Нетаняху съветва Бойко Борисов как да се намалят данъците в България

Актуално

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху дал съвет на Бойко Борисов: "Данъкът от 10% (върху доходите и корпоративния данък, бел.ред.), който сте направили, е много добър, но вместо от 2011 г. да започвате да намалявате ДДС с 2 процента, намали го сега с половин процент, намалявай на шест месеца с половин процент. Това от една страна, е много добре за чуждестранния бизнес, който ще дойде да инвестира, в същото време и плавно ще си настройваш икономиката и финансите на държавата в тази посока”.

Това разказа Борисов след чутото от Нетаняху.
Нетаняху – който не е икономист, но е бил министър на финансите и от тогава му е излязло името на "тачърист" – веднага е забелязал и подкрепил успешния 10% плосък данък върху доходите и печалбите. Нетаняху също така е достатъчно прагматичен, за да предложи в рецесия намаляването на данъци да започне колкото се може по-скоро (дори и на малки части), вместо да се отлага.
Нетаняху сигурно се е стреснал като е чул, че ДДС в България е 20% (в Израел е около 15%) и затова е препоръчал да се намалява ДДС, пише Insurance.bg.
Нетаняху, обаче, би се стреснал истински, ако разбере, че осигуровките в България са 30% (в Израел осигуровките са между 7 и 17%). Ако знаеше за нивото на осигуровките, най-вероятно би препоръчал да се намалят първо те.
Просто защото най-голяма полза за икономиката има при намалението на данъците с най-високи ставки. Още повече, че намалението на осигуровките доказано стимулира създаването на нови работни места – а при растяща безработица това е изключително важно.
Намаление на ДДС с 0,5% от средата на 2010 г. би струвало на бюджета статично около 170 милиона лева. Но тъй като много фирми ще отложат сделки за втората половина на годината, за да използват по-ниската ставка, то вероятно "цената" на намалението на ДДС би била по-скоро около 200-250 милиона лева.
Със същите средства осигуровките могат да се намалят с 4 или дори с 5 процентни пункта от средата на 2010 г. Което би било наистина едно добро постижение, което веднага ще се отрази позитивно на пазара на труда, ще подпомогне създаването на десетки хиляди нови работни места, ще увеличи конкурентността и ще намали сивата икономика.
Между 0,5% намаление на ДДС и 4-5% намаление на осигуровките избирам второто. То доказано ще има по-голям ефект. И ако се повтаря на всеки 6 месеца, съвсем скоро осигуровките ще станат достатъчно ниски и сивият сектор на трудовия пазар ще изчезне. Тогава вече може да вървим и към намаление на ДДС.

Още новини