Начало Новини Актуално Белведере България очаква да отчете около 7-8% спад на оборота през 2009 г.

Белведере България очаква да отчете около 7-8% спад на оборота през 2009 г.

Актуално

Белведере България очаква да отчете около 7-8% спад на оборота през 2009 г. в сравнение с миналата година, прогнозира Радослав Радев, изпълнителен директор на "Винимпекс", едно от дружествата в портфолиото на компанията. Миналата седмица френският търговски съд в Дижон одобри стратегията за преструктуриране и възстановяване на "Белведере груп", което е в процедура "защита от фалит". Групата има общо седем филиала, в България притежава четири изби и две търговски дружества.

Като част от стратегията, а и с цел оптимизация на производството си в България, компанията ще премести своя завод за вино в Стара Загора. Тя търси купувач за сегашния терен от 40 дка в центъра на града и на сградата, оборудвана с всички необходими линии за производство и бутилиране на вина. "Идеята е винпром "Домейн Менада" да се премести в близост до лозята на дружеството, разположени върху 6000 дка край града", каза Радев. "Белведере" търси купувач за терена и сградата от юли 2009 г.
"Белведере груп" произвежда около 20 млн. бутилки вино годишно в България от избите си - "Домейн Менада", "Домейн Сакар", "Любимец" и "Катаржина естейт". От тях компанията изнася 65-67%, каза още Радев. Най-голям по обем е пазарът в Полша. Освен производство на вина, компанията внася в България твърд алкохол. Основните марки на дружеството са вината "Черга", "Куесчън марк" и "Менада", водките "Собиески" и "Данска", както и ракията "Цар Симеон".
В средата на 2008 г. "Белведере груп" изпадна в ликвидна криза и бе поискана защита от кредиторите й, тъй като наруши изискванията по емитиран облигационен заем от 375 млн. евро.

Стратегията за преструктуриране включва продажбата на един от филиалите й, дружество "Мари Бризар", към което до момента интерес проявяват три компании, пише френският вестник Les Echos. Евентуалните купувачи са "Картие Франсе", "Ла Мартиникез и Кауфман" и производител на руска водка, чието име засега не се цитира. Според вестника оптимизацията на разходи включва и  продажба на недвижими имоти в Полша и България до края на 2010 г. У нас компанията вече продеде един терен, в близост до София.
През първото шестмесечие на годината "Белведере груп" отчете спад на продажбите с 26% до 425 млн. евро, а брутната печалба на дружеството за същия период е намаляла с 49 на сто.

 

Още новини