Начало Новини Актуално Белчо Белчев, зам.-кмет на община Стара Загора: Осигурихме над 120 млн. лева евросубсидии

Белчо Белчев, зам.-кмет на община Стара Загора: Осигурихме над 120 млн. лева евросубсидии

Актуално
община Стара Загора Белчо Белчев

Стара Загора е една от малкото общини в България, които не дължат никакви пари на фирми и институции. Това е резултат както от строгата финансова дисциплина, така и на парите, които печелим по европейски програми, казва Белчо Белчев, зам.-кмет на община Стара Загора. Една от важните цели в бъдеще е и изграждането на второто по големина депо за отпадъци в България след софийското.

- Господин Белчев, кои са предимствата на проекта за интегриран градски транспорт?

-  На първо място това са пари, които ще дадат възможност да решим основните си проблеми с градския транспорт и да го направим по-екологичен. За община Стара Загора това е голям проблем, защото тук екологичните проблеми не са малко. На практика общината няма откъде да вземе 30 млн. евро, за да реши основните проблеми със съществуващата инфраструктура в автотранспорта, а европейските пари ни дават реална възможност това да се случи. Факт е, че ние сме първата община в България, която започна да подменя автопарка си в тролейбусния транспорт. Закупихме шест нови тролея и сега сме в процедура за закупуване на още два. Тоест не чакаме да решим проблемите си само с европейски пари! Най-вероятно телематиката и изграждането на електронната система ще остане за втория етап по проекта. Ще направим всичко възможно да създадем най-добрите условия в градския транспорт за старозагорци.

- Къде стои Стара Загора по усвояване на европейски пари в сравнение с другите общини?

- До края на годината ще изберем фирмите, които ще започнат работа по проекта за транспортната схема, по който ще усвоим 13.5 млн. евро. Община Стара Загора изпълнява и втория по големина проект в България по Оперативна програма "Околна среда", свързан с изграждане на депо за отпадъци в с. Ракитница. По този проект ще получим 52 млн. лв. Това ще бъде второто по големина депо за отпадъци след софийското. Ще го изградим за 18 месеца. Така на практика ще получим около 80 млн. лв. само по тези два големи проекта. Имаме и много други успешни европейски проекти, защитени през последните 4 години, с които европейските пари, получени през този период от община Стара Загора, ще надхвърлят 120 млн. лева.

- Научихме ли се как се усвояват европейските пари?

- Финансовият ресурс на всяка община е ясно определен. Затова единственият начин да се набавят допълнителни пари са европейските проекти. Ние сме една от малкото общини в България, които не дължат никакви пари на фирми и институции. Това е резултат както от строгата финансова дисциплина, така и на парите, които печелим по европейски програми. Тези програми имат и голям социален ефект. Трудностите в усвояването на европарите обаче идват от това, че нямаме достатъчно добре подготвени кадри. Всеки проект изисква работа от няколко души, защото трябва да се покрият много изисквания. Заплащането на специалистите от друга страна не е добро, възнагражденията на общинските служители са ниски. Трудно можем да стимулираме материално тези добри специалисти.

Интервю: вестник Пари

Още новини