Начало Новини Актуално Белчев Моторс разработва въздушен автомобил

Белчев Моторс разработва въздушен автомобил

Актуално
Цветомил Белчев

Създателят на първия изцяло български електромобил Цветомил Белчев работи върху проект на двигател, който ще задвижва автомобила със сгъстен въздух, вместо с батерии или гориво. Това ще позволи да бъде създадено много по-достъпно като цена моторно превозно средство на екологичен принцип, убеден е Белчев.

Един от недостатъците на електромобила е продължителното зареждане на батериите. За да постигнат пълен капацитет, те трябва да бъдат включени към елмрежата в продължение на 8 часа. Въздушният двигател ще се задвижва от силата на сгъстен въздух, подаван от бутилки под налягане, които ще могат да се зареждат само за 4 - 5 минути. Бутилките със сгъстен въздух ще заемат мястото на батериите в електромобила. Ще бъдат с обем между 120 и 150 литра, въздухът вътре ще бъде под налягане 350 бара, обясни пред вестник Национална бизнес поща Цветомил Белчев. Бързото им зареждане ще става чрез специализирани инсталации за високо налягане. При домашни условия или на гумаджийница също ще е необходимо повече време. Пълна с въздух, колата ще може да изминава 80 км с едно зареждане. Белчев разработва и специална спирачна система, която ще вкарва обратно в бутилките част от изразходваната за ускорение енергия.

Бутилките за сгъстен въздух са евтини и имат голям живот, докато комплект батерии за електромобил излизат около 1700 лева и трябва да се подменят на 2 - 3 години. Затова според Белчев въздушните автомобили вероятно ще получат по-бързо разпространение, отколкото тези на ток. Подобна разработка вече има във франция. В България старозагорският конструктор отново е първи. Цветомил Белчев търси спонсор, който да финансира с около 15 000 лева изработването на прототип на въздушния автомобил.

Преди дни Цветомил Белчев демонстрира електромобила си и пред министър Лиляна Павлова, която на 12 януари в Стара Загора даде старта на програма Джесика.

 

Още новини