Начало Новини Актуално Бедечка противопостави собствениците на имоти и защитници на парка (видео)

Бедечка противопостави собствениците на имоти и защитници на парка (видео)

Актуално

парк Бедечка собственици имоти защитници паркПредложението на кмета Живко Тодоров за откриване на процедура по изработване на проект за актуализация на Общия устройствен план, с цел запазване на парк Бедечка, беше отложено за гласуване на заседание на Общинския съвет. След 2-часови дебати местните старейшини единодушно взеха решение за съставяне на работна група, която да направи оценка на земите на собствениците в парка и колко би струвало на общината да ги обезщети.

Както вече Икономически портал на регион Стара Загора съобщи, паркът се превърна в конфликтна точка за многобройните природозащитници и притежателите на имоти, които на 30 януари излязоха на мирен протест в центъра на града. Едните искат паркът да се запази, а собствениците да си върнат земите и да стоят квартал.

Днешният проблем е бомба със закъснител, заложена още преди 10 години, когато тогавашният Общински съвет е взел решения за изграждане на квартал в парка, но то не е било изпълнено по време на мандата на д-р Евгений Желев.

Днес трябваше някой да признае, че на времето е допусната грешка. От тогава досега казусът е един и същ и днешното администрация е изправена пред 2 хипотези - или запазва статута на парка, или плаща 50 или 100 млн. лева да обезщети тези собственици, заяви кметът Живко Тодоров. Той подчерта, че е внесъл предложението за откриване на процедура по изработване на проект за актуализация на Общия устройствен план, с цел запазване на парк Бедечка, за да се проведе дебат и да се чуят всички детайли през последните 10 години по въпроса.

Представители на протестиращите изложиха своите искания пред общинските съветници. Димитър Милушев, собственик на земя в парк Бедечка заяви, че имотите стрували около 100 млн. лева и на общината ще и е невъзможно да ги обезщети. А и не и трябва такъв скъп парк, защото в бъдещия квартал ще има 140 дка зелени площи, тъй като собствениците ще дарят 22% от имотите си за тази цел.

Проблемът е от 10 години и потърпевши са собствениците на земи, които са били заблуждавани, че градът ще приеме спокойно строителство в парк. наистина ли си мислехте, че градът ще проспи това?, обърна се към собствениците Първан Милушев, представител на природозащитниците. Според него, споменатите цени на земи в парка са изнудване на общинския бюджет и на финансите на старозагорци.

Очевидно е, че тези собственици могат да бъдат обезщетени със земи със сходно качество, със сходни параметри на други места, т.е. изобщо да не се преминава към директно откупуване и това е най-справедливия вариант, защото преди спорните имоти са били зеленчукови гради и ниви, предложи още Първан Симеонов.

Докладът на работната група за това колко ще струва на общината да обезщети собствениците ще бъде готов на 14 февруари. Природозащитниците и общинският съветник от ЛИДЕР Славин Янакиев настояват да се направи оценка колко пари ще са нужни от бюджета за изграждане на цялостна инфраструктура на бъдещия квартал.

След гласуването за създаване на работна група за оценка на частните земи в парк Бедечка, от Гражданска инициатива за запазването на парка разпространиха декларация.

Позиции на собствениците на имоти в парк Бедечка, изказани от Димитър Милушев; на защитниците на зелената зона, представени от Първан Симеонов; на общински съветници и на кмета на Стара Загора Живко Тодоров за казуса, предизвикъл протести, свързани с парк Бедечка

Венета Асенова

Още новини