Начало Новини Актуално Бавят училищните ремонти в Казанлък

Бавят училищните ремонти в Казанлък

Актуално

Реална е опасността учениците от училищата и детските градини в община Казанлък да започнат новата учебна година през септември в неотремонтирани класни стаи и физкултурни салони. За това алармира зам.-кметицата на Казанлък Евгения Чернева.

Като причина се посочва фактът, че все още Общинският съвет в града не е гласувал промените в Приложение 13. Накъселите до новата учебна година срокове на практика не дават нужното време и за провеждането на съответните обществени поръчки. Още през април промените в Приложението, от което зависят голяма част от ремонтите в общината, са депозирани в местния парламент. Впоследствие са искани и уточняващи справки и други документи и от средата на юни цялата нужна и поискана от съветниците документация е на разположение на ОбС. Въпреки това според Чернева на практика реални действия няма, информира вестник Старозагорски новини.
Заедно с промените, в канцеларията на Общинския съвет е внесена и папка с над 120 страници писма от директори на училища и детски заведения с искания за ремонтни дейности, предписания от КАТ, Противопожарна служба и РИОКОЗ. Ако не се отстранят, има реална опасност някоя от тези институции да стопира началото на учебния процес в съответното училище.
Като най-проблемен се очертава ремонтът в училището в село Копринка, където е наложителна и пълна подмяна на покривната конструкция.
Неразпределени са 100 хиляди лева за ремонти в учебните заведения и 300 хиляди лева за ремонт на улици в общината.
През август ще е времето и за усилени козметични дейности в детските градини и ясли, съобщи още Евгения Чернева. За поредна година за целта те ще затворят врати, а дежурна ще остане в целия град само една забавачница. За тази година това е детска градина No 9, с капацитет от 6 групи, тоест близо 200 деца.
Докато учители и помощен персонал, зам.-кметове и общинари търсят решения на сложните проблеми с ремонтите и парите, учениците от общината могат да ползва общинската база на лагер "Паниците". За разлика от другите ученически бази в района, тази е модернизирана и предлага всички удобства за летуващите. Цената на ден с три хранения и нощувка за учениците е 7 лева.

Още новини