Начало Новини Актуално Батерията на телефона може да се зарежда от човешкия говор

Батерията на телефона може да се зарежда от човешкия говор

Актуално
енергия

Енергията, добита от шума и вибрациите в метрото, може да захранва аварийното осветление или да отваря врати. Ток може да се добива и от шума в жп тунелите. Това разказа зам.-ректорът на Техническия университет в София доц. д-р Иван Кралов. Учените и студентите от университета работят по проект, който цели да произведе електрическа енергия от шума около нас.

Според Кралов този метод няма да може да произвежда големи количества електричество, но все пак ще улесни доста работата на някои системи в метрото, пише вестник Телеграф. В бъдеще няма да има нужда да се прокарват кабели, дълги километри, за да се захранват аварийните системи в тунелите. Токът, добит по този начин, обаче няма да може да захранва цялото осветление или осветлението на една сграда, защото енергията, акумулирана от шум, е относително малка. Коефициентът на полезно действие на акумулаторите на енергия от шума засега е нисък, но според Кралов с времето ще се увеличи. През 19-и век и добивът на електричество от светлина е бил доста неефективен, но сега се достига до 30 процента коефициент на полезно действие.
Учените се опитват да намалят нивото на излъчвания шум и дори да използват енергията му, защото шумът е изключително вреден за хората и може да нанесе трайни здравни увреждания. „Шумът ангажира мозъка и отслабва имунната система на човек, като го излага на опасност от вируси и бактерии. Продължителното излагане на шум пък може да доведе до неврози и психични заболявания. На този проблем обаче в обществото не се гледа сериозно", казва Кралов.

Специалистите от ТУ - София, работят и по други проекти, свързани с добив на електричество от околната среда - от човешкия говор и от електромагнитните вълни около нас. Едно от възможните приложения на тази технология е в медицината. Миниатюрен чип, захранван от температурата и вибрациите на човешкото тяло или от електромагнитни вълни, може да бъде имплантиран под кожата и да измерва пулса ни или кръвното налягане. Така няма да има нужда да се ходи на изследвания непрекъснато, а докторът спокойно ще може с безжична връзка да провери в какво състояние сме. Компютърните специалисти от ТУ - София, разработват и метод, по който информацията за нашето тяло да бъде кодирана, така че да е достъпна само за лекаря ни и за никой друг.
Като произвеждат енергия от звук, учените вече могат и да зареждат мобилни телефони. Така батерията се зарежда благодарение на нашия говор. Произведеното електричество все още не е достатъчно, за да се захранва телефонът само от него, но все пак тази технология увеличава живота на батерията с няколко часа. Разработката е на южнокорейски учени, но българските им колеги търсят аналогични начини да използват енергията от човешкия говор. Сериозна иновативна разработка с няколко световни патента е цялостният проект на колектив от ТУ на серия мотокари за английска фирма. Те се изработват изцяло по проект на университета с изключение на двигателя. Мотокарите се произвеждат в Индонезия и се продават по цял свят.

Техническият университет - София, спечели проект за изграждане на център за върхови постижения, благодарение на който в продължение на 5 години се изгражда съвременна инфраструктура и учени от различни области ще могат да работят в сфери като енергийната ефективност, възобновяемите енергийни източници,микроелектро-механичните системи, нанотехнологиите и новите материали, биотехнологиите и очистващите технологии.
Средствата и финансирането на научноизследователската дейност в университета идват от няколко места - субсидии от страна на държавата, европейски програми, както и от двустранно партньорство вън от Европа с Виетнам, Китай, Корея, САЩ, Япония и мн. др. Другият начин за финансиране са директни проекти, които се възлагат от бизнеса. През последните години въпреки кризата ТУ - София, има устойчив растеж на приходите от научноизследователска и приложна дейност, като този оборот е около 10 милиона лева. Това представлява 1/3 от годишния бюджет на университета.

 

Още новини