Начало Новини Актуално БАТА-Агро представя европейските премиери в агротехниката

БАТА-Агро представя европейските премиери в агротехниката

Актуално

От тази година традиционното за Стара Загора изложение на селскостопанска техника и консумативи за земеделието, което се провежда на пистите на летище Стара Загора, носи името БАТА-Агро. Така ще бъде и занапред, защото това е изложение, организирано от Българската асоциация на търговците на агротехника, която обединява представителствата на най-големите световни марки в този бранш, каза председателят на УС на организацията и собственик на Булагро груп Христофор Бунарджиев.

На откриването на изложението на 11 май са поканени редица официални лица, сред които премиерът Бойко Борисов, министърът на земеделието Мирослав Найденов, министърът по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев, директорът на Държавен фонд Земеделие Калина Илиева, чуждестранни посланици, кметове и представители на банки. Ще присъства и немска делегация, водена от г-жа Астрид Гротелюшен, министър на храните, земеделието, защитата на потребителите и развитието на селските райони в Долна Саксония. Тук ще бъдат и редица мениджъри в западни компании, работещи в сферата на селскостопанската техника, като Claas, CASE, AGCO - обединяваща Fendt, Massey Ferguson, Valtra, Challenger, AGRO Group, FIYAT и много други. По време на изложението ще бъдат представени голяма част от европейските премиери на селскостопанска техника, каза пред вестник Национална бизнес поща Христофор Бунарджиев. Интересът към изложението е изключително голям - досега са ангажирани 15 000 кв.м изложбени площи, факт, който обещава БАТА-Агро да се превърне във водещото изложение за селскостопанска техника в България, допълни той.

Организаторите на БАТА-Агро се надяват голямото събитие да привлече вниманието на политиците, които да ревизират програмата за развитие на селското стопанство, пренасочвайки средства от мерки, към които селските стопани имат по-малък интерес, към мярка 121, чрез която се финансира технологичното обновяване на земеделските стопанства. Средствата по мярка 121 са изчерпани, а в същото време по други мерки стоят блокирани десетки милиона лева. Статистиката сочи, че 92% от тракторите в България са на възраст над 10 години. Дори и през най-успешната година в усвояването на средства от ЕС за обновяване на агротехниката в българските стопанства - 2008 г., успяхме да превъоръжим технологично едва 3.2% от агропарка си, посочва Христофор Бунарджиев. Ако продължаваме със същите темпове, ще ни трябват около 30 години, за да се изравним с производителите в Европа. Затова, според БАТА, е нужно спешно да се изгради ясна стратегия за развитие на българското селско стопанство в краткосрочен и дългосрочен план, която да постави на ясна основа отношенията между държавата, фермерите, банките, търговските фирми, организациите и европейските структури.

Още новини