Начало Новини Актуално БАТА АГРО 2011 ще се проведе от 10 до 14 май в Стара Загора

БАТА АГРО 2011 ще се проведе от 10 до 14 май в Стара Загора

Актуално
Стара Загора

Второто издание на специализираното изложение ще се проведе от 10 до 14 май на Летището в Стара Загора
Най-мащабното специализирано изложение в аграрния сектор у нас БАТА АГРО е на път да се превърне в традиционен форум за ефективно бизнес сътрудничество.

След успешното му първо провеждане през миналата година, през 2011 г. то ще бъде още по-впечатляващо, обещават организаторите от Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА).
Аз съм убеден, че конкуренцията е основен двигател на прогреса. Тя е фактор, който кара компаниите поотделно и заедно да движат бранша напред в името на земеделските производители, заяви Христофор Бунарджиев, председател на УС на БАТА. Основната цел на инициативата е създаване на европейски условия за продажбата на високопроизводителна селскостопанска техника и нейния сервиз, създаване на условия за лоялна конкуренция между търговците на земеделски машини и техните регионални дистрибутори в страната, съобщиха от продуцентска къща Агромедия.
И тази година Международното селскостопанско изложение БАТА АГРО ще бъде подчинено на концепцията „На полето и за полето”. Това е работещата формула, която дава възможност на земеделските производители не само да видят, но и сами да изпробват в реални условия възможностите на селскостопанските машини. Разбира се, ще има много изненади и за изложители, и за посетители.
Христофор Бунарджиев изрази становище, че за съжаление българските фермери не могат да бъдат конкурентоспособни заради остарялата материална база, с която разполагат. Истината е, че над 92% от комбайните и над 95% тракторите у нас са над 10 години. С помощта на мярка 121 и САПАРД бяха подменени едва 5–6 до 8% от машините. По брой и възраст на тракторите България през 2010 г. е на нивото на земеделието от 1969 г., посочи председателят на БАТА.
В тази ситуация единствено партньорството между търговците на селскостопански машини може да направи така, че българското земеделие да стане по-добро, по-съвременно и по-печелившо, защото в момента то е от малкото работещи сектори с положително салдо.

Още новини