Начало Новини Актуално Бащата на поета Гео Милев беше погребан отново в Стара Загора

Бащата на поета Гео Милев беше погребан отново в Стара Загора

Актуално
Георги Янев, Милю Касабов Гео Милев

Тленните останки на книжовникът Милю Касабов, баща на поета Гео Милев, намериха покой сред чемширите в собствената му къща в Стара Загора. Домът, в който е живяло семейството след 1900 г., е музей, а оформлението на двора е запазено така, както е било през 1937 г. - годината на смъртта на Милю Касабов. Бащата на Гео Милев има вече трето погребение.

Поне докато съществува къщата музей Гео Милев, се надявам повече никой да не безпокои духа на мъртвия, казва нейният уредник Георги Янев. Милю Касабов умира сред кратко боледуване на 27 януари 1937 г., тогава е на 69 г. Погребан е в някогашните Акарджански гробища на Стара Загора, на около 500 м от къщата му. По това време там почиват костите на най-видните старозагорци. Около 1973 г. обаче това гробище се препълва и общината решава да отвори нов траурен парк близо до с. Хрищени. Сега мнозина наричат новото място Дешкините гробища, защото архивите сочат, че на 15 юли 1974 г. там е извършено първото погребение - на Дешка Грудева.
В старите Акарджански гробища погребенията спират и те са изоставени на произвола на съдбата.
На онези граждани, които пожелаха, общината предостави възможност да преместят костите на близките си в новите гробища, но по различни причини не всички го направиха. Много гробове останаха, спомня си бившият дългогодишен общински служител Иван Недев.
Потъпкана е паметта на някогашната Стара Загора. Част от гробовете зеят зловещо, след като роднини са пренесли костите на любими покойници и не са ги засипали. Други просто са се слегнали и хлътнали през годините. На трети места паметниците са разбити, гледат тъжно наоколо с избодените очи на изтръгнатите порцеланови снимки. Люляци и треви постепенно превземат града на мъртвите. Отвсякъде лъха на забрава и изоставеност. Рядко някой ще мине, за да остави свежи цветя, пише вестник 24 часа.

В началото на тази година местната преса в Стара Загора би тревога, че бизнесмен се кани да изгради паркинг върху част от гробовете, дори бил докарал багер, за да заравни терена. И тогава се сещат: ама там е погребан и бащата на Гео Милев!
Явно от 60-те години насам гробът е бил изцяло забравен, а и родовата традиция на близките изключва да се ходи по гробища, обяснява Георги Янев.
Тогава съвместно с общинската управа в къщата музей решават да преместят костите на Милю Касабов, за да ги спасят от пълно поругаване и забрава. Още повече че опасността гробът да бъде заличен и изгубен е реална.
Допитахме се до църквата и разбрахме, че няма пречка да отворим гроба и да препогребем тленните останки. Аз исках това да стане с шествие, но внучката на Милю Касабов - Леда Милева, категорично възрази. Дядо й бил скромен човек и заслужавал скромно погребение, разказва Янев. Затова и всичко минало тихо.
Преди това обаче се натъкнали на истинска изненада - когато отишли на гроба на Касабов, открили, че още през 1962 г. в него е погребан и друг човек - Димитър Долдуров. Някой още тогава постъпил коректно и изписал върху вече изсивелия паметник първо името на Милю Касабов и пояснението - баща на Гео Милев, след това и името на другия мъж.
Така разбрахме, че всъщност вече един път през 1962-а книжарят е ваден от гроба и препогребан. В началото помислих, че при него е настанен друг, защото роднините са проявили небрежност, не са платили гроба и той им е отнет. Истината се оказа по-различна. Когато разрових архивите, стана ясно, че покрай тъщата на Милю Касабов Гена, майка на жена му Анастасия, родът им се сродява със знатна и богата фамилия - Долдурови. Мъжът на Гена умира в затвора след жесток побой от турците и тя се омъжва повторно за Христаки Долдуров.

Тъкмо от тази фамилия продават през 1899 г. на Милю Касабов, който вече се е установил трайно в Стара Загора, за 800 лв. 600 квадрата дворно място. Там година по-късно той вдига къщата, в която е днес музеят на Гео Милев. Явно след смъртта му семейството е ползвало и място в старите гробища, откупено от Долдурови. Когато през 1962-а се наложило, тази фамилия е настанила и свой роднина във вечното жилище на Милю Касабов, довършва Янев.
Той самият присъствал на третото погребение на бащата на Гео Милев в началото на април, извършено от професионални гробари.
Наистина намерихме костите на книжаря встрани в краката на другия мъртвец. Тогава изпълнихме всички изисквания на канона, като преляхме костите с червено вино и ги пренесохме и заровихме отново в земята в платнена торба, свидетелства уредникът.
Сега вече многострадалните кости на Милю Касабов почиват под гранитна морена в двора на къщата му. Върху нея пак по настояване на внучката Леда Милева ще бъде издълбан само скромен кръст и изписано името на дядо ѝ.

В същото време в Раднево решиха да откупят и превърнат отново в музей родната къща на поета. По силата на реституцията тя бе върната на бившите ѝ собственици и превърната в кръчма.

Още новини