Начало Новини Актуално Баща и дъщеря изгоряха при пожар в къща

Баща и дъщеря изгоряха при пожар в къща

Актуално

Психичноболна жена и баща й, който бил сляп, изгоряха при пожар в къщата им в старозагорското село Михайлово. Трагедията се е разиграла вчера сутринта, съобщиха от полицията. Съседи видели дима от къщата и се разтърчали да гасят, като извикали и кмета на селото Белчо Белчев.

„Отидох на място с момчето, което дойде да каже, че има пожар. Започнахме да гасим, обадих се за помощ на телефон 112“, разказа пред репортер на „Новината“ кметът на Михайлово.
При пристигане на екипа на пожарната пожарът е бил вече ограничен от кмета на селото и местни жители, които помагали с кофи вода и с маркуч да гасят.
В една от стаите са открити труповете на обитаващите къщата баща и дъщеря. Това са 54-годишната Йонка Иванова, която страдала от психично заболяване, и 81-годишният й баща Иван, който пък е бил с напълно увредено зрение и не виждал.

Жената е лежала няколко пъти в психоболницата в Раднево, предстояло й да бъде настанена в социален дом, където да полагат за нея грижи.
За баща й пък се грижел брат му, който също живеел в Михайлово - на другия край на селото, но се наложило да влезе в болница за операция и затова закарал Иван при Йонка.
По думи на жителите на Михайлово, Йонка обичала да пуши, била кротка жена и не създавала проблеми.
Причините за пожара се изясняват. Къщата, в която имало две стаи, е била с изключено електрозахранване, а отоплителната печка не е била запалена.
Предполага се, че пожарът е причинен от съборена свещ или изпусната цигара.
По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава РУ “Полиция”–Стара Загора. Очаква се днес да бъде погребението и на двамата.
От пожарната предупреждават, че жилищата на самотно живеещите, трудно подвижните и болните хора са най-застрашени от пожари.
Възрастните хора имат понижена сетивност – слухът, зрението и обонянието им се влошават с напредването на годините. Това, съчетано с присъщата за възрастта разсеяност и понижена подвижност, водят до увеличаване на риска за възникване на пожар, предупредиха още от полицията. 

Информация: вестник Новината

Още новини