Начало Новини Актуално Барозу: Ситуацията в България притеснява европейските й партньори

Барозу: Ситуацията в България притеснява европейските й партньори

Актуално

Барозу: Ситуация България европейски партньориЕвропейската комисия следи ситуацията в България, заяви председателя на комисията Жозе Мануел Барозу по време на пресконференция в Брюксел. Той посочи, че последните събития в страната повдигат опасения сред европейските й партньори, визирайки назначаването на председател на ДАНС.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу призова всички политически сили в България, които за загрижени за бъдещето на страната, да постигнат консенсус по ключовите въпроси Ekipnews.com.
Въпреки борбата за власт на партиите, която е нормална за демократичните системи, е важно между политическите сили да има поне минимален национален консенсус, а държавните институции да не бъдат подлагани на съмнение, коментира още Барозу.

Барозу даде недвусмислен сигнал, че Механизмът за сътрудничество и контрол ще продължи да действа, тъй като протестите са показали, че в България има сериозен проблем с върховенството на закона.

Председателят на ЕК се срещна с българския премиер Пламен Орешарски, който го е запознал със ситуацията в България. Уверих президента Барозу, че аз ще продължа да правя усилия за нормализиране на политическата и обществената ситуация, което е предпоставка и за успешното изпълнение на всички други цели на кабинета от социално-икономическата сфера, заяви Орешарски. Той посочи, че е подчертал пред Барозу и големия интерес, с който България гледа предстоящия Европейски съвет. Министър-председателят е обявил и сериозното отношение на София към препоръките от Брюксел и е поел ангажимента да бъдат следвани максимално.

Още новини