Начало Новини Актуално Барак Обама: България се очертава като лидер на Балканите

Барак Обама: България се очертава като лидер на Балканите

Актуално

Бойко Борисов и Барак Обама

Премиерът Бойко Борисов се срещна във Вашингтон с президента на Съединените американски щати Барак Обама. Посещението на министър-председателя е покана на американския държавен глава. На разговора с президента на САЩ присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов.

И преди сме разговаряли с г-н Борисов, той е изключително ефективен световен лидер, подчерта президентът Барак Обама в изявлението си преди срещата. По думите му между САЩ и България съществуват здрави връзки, а страната ни е изключителен съюзник и партньор за американското правителство. Искам да благодаря за силното партньорство на България в НАТО, а също така да изразя благодарността си за българската подкрепа, изключително силна в Афганистан. Ние имаме много силно сътрудничество и в областта на наказателните разследвания, правоохранителната и правоприлагаща област, а също така в борбата с тероризма, допълни американският държавен глава. Той изрази своята благодарност за усилията на България при разследването на трагичния терористичен акт на летище Сарафово и похвали работата на специалистите, съобщиха от правителствената пресслужба.

Обама подчерта, че доброто сътрудничество между България и Съединените американски щати не се основава само на взаимодействие в областта на сигурността. България е модернизираща се държава, в което министър-председателят Бойко Борисов лично участва и насърчава реформите в името на добро прозрачно управление. България се очертава като лидер на Балканите. Надяваме се с български усилия борбата за интегриране на тази част от света да продължи. САЩ са дълбоко впечатлени от напредъка, който страната постигна, а също и от напредъка в нашите двустранни отношения, изтъкна американският държавен глава.

Премиерът Бойко Борисов поздрави президента Обама за преизбирането му и поднесе благодарността на българския народ за загрижеността и съчувствието след атентата на летище Сарафово. Министър-председателят изтъкна доброто сътрудничество между двете страни в областта на борбата с организираната престъпност и тероризма. Г-н Борисов подчерта, че българската икономика е стабилна, страната ни е с нисък дълг и нисък бюджетен дефицит. Премиерът изрази убеденост, че страната ни ще успее да постигне диверсификация в сферата на енергетиката. Въпросът за отпадането на визите за български граждани и социалното осигуряване за сънародниците ни, постоянно пребиваващи в САЩ, също беше засегнат от министър-председателя по време на разговорите с президента Барак Обама.

Преди срещата в Белия дом министър-председателят Бойко Борисов поднесе венец пред Паметника на незнайния войн на Арлингтънското национално гробище. Българският премиер беше посрещнат с военни почести за церемонията по полагането на венеца.

Още новини