Начало Новини Актуално Банкоматна мафия тормози старозагорци

Банкоматна мафия тормози старозагорци

Актуално
банкомати

Няколко са вече жалбите до полицията в Стара Загора, в които граждани търсят съдействие от органите на реда заради източване на различни суми от дебитните им карти. Само за два дни, например, в двете районни полицейски управления в Стара Загора са получени три сигнала от граждани за неправомерно теглене на пари от дебитните им карти, показва полицейската справка. Източването на сумите е ставало от банкомати в София.

37-годишна старозагорка е получила есемес на мобилния си телефон, че е извършена транзакция на 240 лева с дебитната ѝ карта. След като и служител в банката е потвърдил информацията, жената предоставила на полицията дебитната си карта и заявила, че по време на транзакцията не е теглила пари и не се е намирала в София, а е била в Стара Загора.

Получено е съобщение и от 53-годишна жена за това, че на 23 юни при плащане в хипермаркет е установила, че дебитната й карта е обявена за невалидна.
След справка в банковия клон става ясно, че на същата дата от картата са направени две транзакции на сумите 400 лева и 180 лева, като парите са изтеглени от банкомат в София.
Във Второ Районно управление в Стара Загора е получена жалба и от 66-годишен старозагорец за това, че от дебитната му карта е изтеглена сумата от 400 лева, като парите са взети от банкомат в София. Пред полицаите мъжът е обяснил, че по време на транзакцията не е напускал града на липите.

Идваш за пари, някой те е изпреварил

От София неизвестен е теглил пари и от сметката на 75-годишната Калина С., която, отивайки да тегли пенсията си, разбира, че картата й е невалидна.
Жената пусна жалба в Първо районно управление „Полиция” в Стара Загора на 30 юни, убеди се на място репортер на „Новината”.
В жалбата, адресирана до началника на управлението, старозагорката е описала как се е стигнало до това да научи, че вече не разполага с 1500 лв. – спестявания от пенсията, които се натрупали, докато тя била в чужбина.
Съвсем скоро старозагорката си дошла от испанския остров Тенерифе, където се е намирала временно при свои близки.

При пристигането си е теглила 2-3 пъти малка сума пари от различни банкомати в Стара Загора. При последния опит да изтегли банкноти от банкомат в централната част на града обаче картата се оказала невалидна.
Когато е потърсила съдействие от банката, към която е дебитната й карта, след справка са й съобщили, че парите й са изтеглени от банкомат в София и са я посъветвали да напише жалба до банката, а също така и до полицията.
„Това не са малко пари – 1500 лв. Думи нямам да обясня как се чувствам. С тези спестявания щях да помогна на внука ми, за да си купи лек автомобил. Дано да намерят извършителя и да ми се върнат поне част от парите”, надява се  старозагорката.

Работи се по случаите

При всичките тези ситуации най-вероятно информацията за пинкод и данни за картата са взети от пострадалите граждани при теглене от банкомат, на който е имало скимиращо устройство. Тези данни са преработени във вид на бяла пластика, друг участник от схемата от друг град в страната е изтеглил сумите, коментираха от полицията в Стара Загора.

„Имаме няколко жалби от граждани в кратък период от време. Провеждаме процесуално-следствени действия”, каза директорът на ОД на МВР комисар Алекси Алексиев.
Той припомни как е действала задържаната през миналата година група лица при операция „Пластиките“.
Членовете й са се занимавали с неправомерно придобиване на данни от чужди електронни дебитни и кредитни карти чрез използване на скимиращи устройства и с теглене на суми с фалшиви карти.
Групата имаше апетит извън България и извършваше дейността си на територията  на европейски държави заради това, че сумите, които са теглени от чуждите сметки чрез фалшиви карти, са по-големи.  
Заради далавери с карти през март тази година осъдителни присъди от по 10 месеца и година затвор получиха двама братя, добре познати на органите на реда в Стара Загора. До наказанията им се стигна, след като момчетата сключиха споразумение с прокуратурата.

Те бяха задържани в Стара Загора в началото на месец май 2010 г. по обвинение за разпространение на подправени платежни документи - дебитни и кредитни карти, за придобиване, пазене и укриване на технически средства, за изготвяне на подправени банкови карти.

Информация: вестник Новината

Още новини