Начало Новини Актуално Банкок събра 40 хиляди ротарианци

Банкок събра 40 хиляди ротарианци

Актуално

Ротари

Двама старозагорски ротарианци присъстваха неотдавна на световния конгрес на Ротари в Банкок, Тайланд - доц. Валентин Стоянов, който ще бъде следващият дистрикт-гуверньор на Ротари - България за 2013 - 2014 г., и секретарят на Ротари клуб - Стара Загора Драгомир Кулезич.

103-МА СА БИЛИ ПОКАНЕНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ РОТАРИАНЦИ, а в огромната зала с размер 60 000 кв. м са присъствали 40 000 ротарианци от цял свят. Работните групи са наброявали от 20 до 100 души, за да е възможна и ползотворна комуникацията. Конгресът е акцентирал върху основните теми, по които ще работи световната организация в периода 2012-2013 г. Първата тема е посветена на мира в глобален мащаб. Предстои провеждането натри глобални конференции за мир в - Берлин, Хонолулу и Хирошима, и множество регионални конференции, ПЪРВАТА Е В БЕЛГРАД ОЩЕ В СРЕДАТА НА ЮНИ.

Огромно внимание се отделя и на работата с младите хора, със стипендиантите на Ротари от всички страни. Основната задача на организацията - борбата с полиомиелита в световен мащаб, продължава да се изпълнява неотклонно, заедно с множеството партньори, финансиращи кампаниите. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е сред стратегическите партньори на Ротари и ДО МОМЕНТА Е ДАРИЛА $ 355 МЛН., каза д-р Стоянов и съобщи радостната новина, че Индия вече е излязла от списъка на епидемичните страни. Остават само Афганистан, Пакистан и Нигерия. Що се отнася до България, тя отдавна е ликвидирала това заболяване, но и в този момент регионите Стара Загора, Хасково, Сливен и Пазарджик остават под наблюдение като рискови за един от щамовете.

Конгресът на ротарианците е бил поздравен лично от принцесата, а монархът на Тайланд КРАЛ РАМА IX, НАЙ-БОГАТИЯТ МОНАРХ В СВЕТА, СПОРЕД КЛАСАЦИЯТА НА ФОРБС, е предал своите благопожелания чрез нея.

Дните на конгреса са били запълнени с много работа и съвсем малко разходки в екзотичния Банкок и околностите, но доц. Стоянов все пак е успял да попадне в специалния резерват за диви животни. Укротил е тигър на каишка, но се отказал от предложените по-екстремални изживявания като влизане с инструктор в аквариума на акулите или близка среща с крокодили.

Много различно е в Тайланд за европееца - друга култура, други взаимоотношения. По улиците МЛАДИ И СТАРИ, МЪЖЕ И ЖЕНИ СА ВИНАГИ УСМИХНАТИ И ПОЗИТИВНИ непрестанно са заети с нещо. Ненапразно наричат Тайланд страната на хилядите усмивки. Малките мотопеди са предпочитано средство за транспорт, макар че и колите не са никак малко, разказа Валентин Стоянов. В момента той подготвя презентацията си за регионалната конференция за мир в Белград.

Информация: вестник Национална бизнес поща

Още новини