Начало Новини Актуално Банките свалят лихвите по депозитите

Банките свалят лихвите по депозитите

Актуално

Банките свалили лихвите по депозитите. В същото време някои от трезорите са вдигнали и лихвите по кредитите. Според анализа единици са банките, които не са смъкнали лихвите по депозитите, каквато е общата тенденция. Пониженията за спестяванията в левове стигат до 2% , а тези в евро са 0,5 - 1%.

Следвайки тази тенденция, мнозинството от банките не подновиха изтичащите промоции по различните продукти, което още повече смъкна лихвените нива.
Само една от 30-те банки на пазара се реши да предложи на своите нови клиенти по-ниски лихви за кредитите, като намалението е до половин процент. Задължително условие за отпускане на потребителски заем остава да си намерите поръчител или работодателят да превежда по сметка в банката работната ви заплата. Една от най-големите банки пък реши да въведе месечна такса във връзка с поддържане на разплащателна сметка по кредита и заплащане на комунални услуги.

Най-голямата банка у нас покачи лихвените нива по ипотечните и жилищните си кредити. Според анализа на "Моите пари" няма нито една финансова институция, която да е предприела сваляне на лихвите. В този сегмент само една банка е стартирала промоционална кампания по жилищни и ипотечни кредити, като предлага отстъпка от еднократната административна такса от размера на кредита и премахва разноските по предварителното проучване на ипотечните заеми.

 

* * *

Надеждите за ниски лихви по кредитите напълно се изпариха, след като вчера стана ясно, че втори пореден месец заемите поскъпват. Процентите по потребителските кредити в левове са се вдигнали през май, а по жилищните са в застой, съобщиха вчера от финансовия портал "Моите пари". Според анализаторите промените не са съществени, но са показателни за посоката, в която ще вървят банките.
Новоотпуснатите потребителски заеми, независимо дали са с поръчители или не, са поскъпнали през май. При кредитите без поръчител вдигането на лихвата е с 0.28% до средно 18.73%. и с тази си стойност те се върнаха обратно на нивата отпреди една година. Сред банките, които повишиха лихвите през май, беше ПИБ, при която увеличението е с 0.10%. Банка ДСК въведе нова такса, а банките, които направиха понижение на лихвата са много малко.
Съществени промени при жилищните заеми през май нямаше. Алианц банк стартира промоционална кампания с намалени такси, а УниКредит Булбанк вдигна лихвите за част от продуктите си с 0.10%. Средната лихва по най-изгодните ипотечни кредити през май съвсем малко е паднала в сравнение с нивата от април - с 0.03% в левове и с 0.06% в евро.
В същото време депозитите носят все по-ниска доходност. Лихвите по тях масово вървят надолу. През май средната лихва по тримесечните депозити в левове е паднала от 5.69% на 5.03%, а по евровите - до 3.98%.
Лихвите по кредитите наново тръгнаха нагоре през април поради влошаването на икономическата ситуация в страната и вдигането на нивото на лошите кредити. Тогава БНБ регистрира покачване на годишния процент на разходите по потребителските заеми в левове от 14.26% на 14.38%, а в евро - от 11.51% на 11.63%. Процентите по левовите заеми за покупка на дом на старите клиенти също се вдигнаха - от 9.24% на 9.41% средно. Най-вероятно и данните за юни ще покажат същото - тенденцията на намаление на лихвите от началото на годината е прекратена и те отново поемат нагоре.
Според анализатори падането на курса на еврото би трябвало да се отразява на лихвите по заемите, които също да падат. Причината това да не става е, че външните кредитори се плашат от повишения риск, свързан със ситуацията в еврозоната. Това ги кара да вдигнат премиите си за валутен риск, което неутрализира евтиното евро и пак води до повишение на лихвите.

Още новини