Начало Новини Актуално Банките променят лихвите за кредитите си

Банките променят лихвите за кредитите си

Актуално

След като банките в България започнаха да свалят лихвите по депозитите, сега логично тази политика се прехвърля и към кредитите. Уникредит Булбанк и Пощенска банка от началото на тази година свалиха лихвите по жилищните кредити. Първа инвестиционна банка пък обяви, че намалява лихвите по потребителското кредитиране. Според банкерите тази тенденция ще продължи през тази година, но никой не се наема да посочи до какви лихвени нива.

Средно с 2 процентни пункта пада лихвата по потребителските кредити на Първа инвестиционна банка. В същото време се удължава срокът на кредитите до 10 години. Максималният размер на потребителските заеми е 30 хил. лв., посочиха от банката. Ако клиентите получават заплатата си по сметка в ПИБ, годишната лихва по стандартния потребителски кредит в евро е 12.89%, а ако те имат поръчител, лихвата пада с още 1%. За останалите клиенти лихвеният процент е 14.89%, пише вестник Пари.
ПИБ облекчи и условията за кандидатстване за потребителски кредит - клиентите, които получават заплатите си по сметка в банката не трябва да представят документи за доходите си.

От началото на годината лихвените нива продължиха започналата през есента на 2009 г. тенденция на спад, става ясно от статистиката на БНБ. Най-голям е спадът на средния лихвен процент по жилищните кредити, които са договорени в левове. Средната годишна лихва при тях е 9.29%, като намалява с 0.49 процентни пункта на годишна база. Спад на лихвите има и при бизнес кредитите. Средният лихвен процент за левовите фирмени кредити намалява на годишна база. Към края на януари 2010 г. той е с 0.97 процентни пункта по-малко в сравнение със същия период на 2009 г. и стига 10.32%. За кредити за новосъздаден бизнес до 1 млн. EUR, договорени в левове, лихвата намалява с 0.63 процентни пункта на годишна база и достига 11.36%.

Още новини