Начало Новини Актуално Банките отказват за работят със съмнителни юристи при сделки с имоти

Банките отказват за работят със съмнителни юристи при сделки с имоти

Актуално

Стара ЗагораБанки в България поддържат "черен списък" на нотариусите, за които има информация, че въртят далавери с имоти. Попадналите в него юристи не получават сделки за покупко-продажба на имот, за която банката е отпуснала ипотечен кредит. Списъците са неофициални, тъй като по закон те не би трябвало да имат някаква тежест.

Ето защо те са изготвяни самостоятелно от всяка банка, като трезорите предпочитат да не обменят информация около тях, пише вестник Телеграф. Други институции, които не поддържат черен списък признават, че съществува проблем, и правят проучване, ако има съмнения в някой нотариус.

"Банките са в правото си да избират е кои нотариуси да работят и с кои не. Те го правят, въпреки че по закон всички нотариуси са равни", каза шефът на Камарата на нотариусите Димитър Танев. Той потвърди, че камарата много рядко взема решение да накаже някой действащ нотариус. В последните 5 години от браншовата организация са отстранени само 4-ма измамници едва след като е влязла ефективна съдебна присъда срещу тях. В единствения случай, когато камарата се е разграничила от някой колега, нотариусът измамник е загубил правоспособност за 3 месеца. Иначе по-често от организацията са налагали парични глоби, най-вече в размер от около 1000 лв.

Финансовите институции са се видели принудени на тази мярка заради две основни причини. От една страна-заради непрестанните в последните 10 години случаи с отнемане на апартаменти чрез прехвърляне при нотариус. Втората причина са увеличаващите се в последната година лоши ипотечни кредити. При една съществена част от тези просрочия не става въпрос за хора, които са загубили месечните си доходи заради кризата и не могат да плащат месечната си вноска, а за изпечени мошеници, които са се възползвали от поголовното раздаване на заеми отпреди 2 години. При тези случаи продавачът  и  купувачът  са свързани лица, които източват парите на банката за ипотечния кредит, като в крайна сметка се оказва, че сделката за имота е нищожна. В такъв случай нотариусът със сигурност има вина  за ощетяването на трезора, която обаче е трудно доказуема.

 

Още новини