Начало Новини Актуално Банките намаляват лихвите по кредитите си

Банките намаляват лихвите по кредитите си

Актуално

Почти всички промоции са с по-ниски лихви по кредити. В повечето случаи при потребителските важат при превод на заплата в съответната банка. При ипотечните по-ниската лихва е фиксирана за 1 или 2 г. с малки изключения.

Райфайзенбанк дава без обезпечение и сваля лихвата за нови кредити с 1,5%. В евро е 10,45% при превод на заплата и поръчител, а в левове - 11,45. По избор може да е фиксирана.
С 1% по-ниска лихва обяви Банка ДСК, ако заплатата се превежда в нея. Средно с 2% свали лихвите Първа инвестиционна банка. По стандартния кредит в евро тя стана 12,89 и 13,69% за левове, в случай че заплатата се превежда в банката. За останалите лихвите са съотвено 14,89 и 15,69%. Допълнително могат да се намалят с 1% при поръчител. Такава е лихвата и за клиентите, които се осигуряват на максималния праг. В левове е 12,69%.

СИБАНК понижи лихвите с 0,5% и има пакетни програми. Те са без поръчител; лихвите се намаляват при превод на заплата и преференциални условия за застраховка "Живот".
Алфа банк свали лихвата с 0,5 на сто, пише вестник 24 часа.


Лихва от 7,5% в евро и 8,5% в левове за целия срок на кредита въведе ОББ. Предложението е при превод на заплата и плащане на битови сметки в банката.

6,15% e лихвата в евро за първата година на УниКредит Булбанк. За следващите е 8,15%. Важи за сума от 40 000 евро за срок от 20 г.

МКБ Юнионбанк свали с с 0,55% лихвата в левове и евро. Завишен бе процентът на финансиране - от 75 на 80% от стойността на имота за големите градове. Максималният срок на финансиране е 35 г.

Пощенска банка фиксира лихвата за първите 2 г. на 7,35% в евро, ако клиентът получава заплатата си в банката. Има и потребителски кредит срещу ипотека с лихва 9,5 в евро и 10,95% в левове.

Първа инвестиционна банка пусна промоционален ипотечен кредит с лихва 7,8% в евро при превод на заплата в банката и други условия. Доскоро се изискваше нетният месечен доход да покрива 2 пъти вноската, а сега е 1,5 пъти.

Фиксирана лихва за първата година от 7,9% предлага Емпорики банк. За остатъка от срока е 8,95%. Вдига се и процентът на финансиране - от 75 на 80%.

Банка "Пиреос" - България, намали лихвата за първите 6 месеца. Така тя става 4,35 в евро и 4,75% в левове. За останалия период е съответно 8,70 и 9,50%. Има и 1 г. гратисен период по главницата.

От 7,35% започва лихвата в евро на СЖ Експресбанк. Тя важи при 10-годишен срок на връщане. Нараства до 9,1% при 30-годишен. В левове оскъпяването стига до 11,8%. Може да се получат до 100% от стойността на имота.

Алианц Банк България пусна нов универсален кредит в щатски долари.

Искат да докажеш 1500 лева доход

Поне 1500 лв. месечно трябва да получавате, за да бъдете одобрен за ипотечен кредит. 65% от домакинствата, успели да получат финансиране за нов дом през февруари, са имали от 1500 до 2500 лв. 22 на сто са вземали от 2500 до 4000 лв.
Това показват данните на "КредитЦентър". Най-активната група кредитополучатели са били между 26 и 35-годишни Техният процент е нараснал с повече от 10 до 56 на сто. Следват ги хората между 36 и 45 години, а кредитополучателите над 45 години са били по-пасивни през периода и делът им е 12,5%. През януари той е бил над 20 на сто.
В случай че искате да купите завършено тухлено жилище за 50 000 евро, трябва да разполагате с около 10 000 за самоучастие. Необходимо е да предвидите 2500-3000 евро за допълнителни разходи.
Ако сте семейство с едно малко дете, месечният доход на семейството трябва да е по-голям от 1600 лв. Задължително е да не сте били безработни през последните 6 месеца.
Според УниКредит Булбанк таргетът на рекламните им кампании са млади двойки, тъсещи своя първи дом.
"Това се обуславя от нискорисковия профил на тези клиенти, както и от засиленото предлагане на почти или напълно готови нови жилища, които са най-подходящи именно за подобни клиенти", коментираха от банката.
Слабо увеличение има на средния размер изтеглени ипотечни кредити - с около 4000 евро спрямо януари до 38 576 евро, става ясно още от статистиката на Кредит център.

 

* * *

Млади семейства могат да приспадат от облагаемите си доходи лихви от ипотечен заем за основно жилище, само ако имат граждански брак преди датата на кредита.

Това е записано в указание на Националната агенция за приходите. Така “екстрата” няма да важи за тези млади българи, които първо са купили жилище, а след това са се подписали в гражданското.

Депутати от опозицията обявиха, че ще внесат парламентарно питане по въпроса. Според Мая Манолова от БСП законът разпорежда към датата на подаване на данъчната декларация да са изпълнени следните условия - наличие на брак, възраст под 35 години на двамата към датата на кредита и ипотека за жилище. В него няма изричен текст, който да указва дали бракът трябва да предхожда покупката на дом, категорична е Манолова.

Според говорителя на НАП Росен Бъчваров данъчните тълкували само недотам ясни текстове. Той е категоричен, че агенцията не иска да ограничава правата на хората. Според него, ако парламентът желае, може да направи допълнително прецизиране на текста, с което НАП щяла да се съобрази.

Още новини