Начало Новини Актуално Банка подреди реликви от миналия век

Банка подреди реликви от миналия век

Актуално

В сградата на чирпанския клон на Уникредит – Булбанк АД е организирана изложба по повод 85-годишнината от нейното създаване. Показани са сметачни машини, досие на един от първите директори на банката от 1919 година; разплащателна ведомост с най-голямото трудово възнаграждение, което се е изплащало седмично, архивни документи на тогавашната Българска земеделска банка, така наречения лихвеник - книга с таблица за лихвочисла, метален печат, червен восък за ценните пратки, учрежденски инвентар - писалищно оборудване, специална попивателна и други.

Изложените експонати будят респект у посетителите за отговорността, с която са работили служителите в банката в началото на ХХ век.
Строежът на най-красивата сграда, станала емблематична за града, започва през 1913 година, като много чирпанлии участват с дарение в натура от селскостапнска продукция: жито, грозде, слънчоглед, плодове и други. За кратко време се събират и необходимите средства, но строежът е спрян поради започването на Първата световна война. Едва през 1925 година сградата е завършена. По времето на чирпанското земетресение три години по-късно тя не е понесла никакви щети.
Банката впечатлява с цялостното си архитектурно оформление и вътрешен интериор от богата декоративна украса и витражи. През 90–те години на миналия век в нея бе експонирана изложба на известните художници Васил Стоилов и Никола Манев, на която присъства и племенницата на Яворов Ганка Найденова.
Днес служителите работят с на-новите информационни технологии, а във фоайетата и коридорите й могат да сe видят изложени картини на български автори, притежание на банката.

Информация: вестник Новината

Още новини