Начало Новини Актуално Банка отпусна кредит за сероочистка на Брикел

Банка отпусна кредит за сероочистка на Брикел

Актуално
Стара Загора

Собственикът на ТЕЦ Брикел Христо Ковачки е осигурил финансова гаранция за изграждане на сероочистваща инсталация в централата. Екоминистерството е получило писмо от банка, в което се потвърждава, че е отпусната кредитна линия в размер на 58,8 млн. лв. за пречистващи съоръжения в дружеството за изхвърляните във въздуха вредни газове.

Това беше едно от поставените от Министерството на околната среда и водите условия, за да продължи да работи ТЕЦ-а, съобщи в. Стандарт, цитиран от econ.bg.
Фабриката вече е работила над отпуснатите й от ЕС часове и ще може да продължи дейността си само ако закупи допълнителни права за емисии на въглероден диоксид във въздуха. Собственикът трябваше да изгради сероочистваща инсталация на три от котлите на централата, но досега това не е направено.
На 2 ноември екоминистър Нона Караджова заяви, че дава срок от 10 дни собственикът на ТЕЦ-а да представи банкова гаранция, че ще изгради пречистващи съоръжения, както и че ще плати глобата, която ЕС може да наложи на България заради обгазяването на Гълъбово от Брикел.
Около 30 екологични организации обявиха, че подкрепят Нона Караджова в искането й за затваряне на фабриката, ако не се изпълнят екологичните условия на общността. Предприятията от бранша пък не позволиха на ТЕЦ Брикел да бъдат отпуснати повече квоти за вредни газове от резерва за нови мощности.

 

Още новини