Начало Новини Актуално Бананови палми в село Крън

Бананови палми в село Крън

Актуално
Бананови палми в село Крън

Бананова плантация с 10 дръвчета краси и разхлажда двора на сем. Недялка и Кръстьо Кръстеви от казанлъшкото село Крън. Някои от тях се извисяват до покрива на къщата им, на над 3 м височина от земята, и създават невероятен разкош в градината. В допълнение към атракцията две от дърветата са и с плод - малки, дълги към 5 - 6 см бананчета.

Плодчето е като царевица, която се обръща и расте надолу, но не е като себеподобните в магазинната мрежа и не става за ядене.

Тази година не ги поливам много, да не стават високи, обяснява г-жа Кръстева. Пускам водопадчето в двора да ги напои само два пъти седмично.

Да не пускат банановите дървета да растат на воля стопаните им в Крън обясняват с една единствена причина - през ноември трябва да ги зазимяват. Това става невъзможно, ако са много големи, а в случай, че бананите не бъдат завити със слама и покрити с найлонови чували, нямат шанс да оцелеят в студените зимни дни.
Атрактивното тропическо растение се развива отлично и мирно съжителства с типично българските здравец, мушкато, рози и чимшир. Сем. Кръстеви се сдобило с първото бананово дърво преди 12 години. Приятели им го донесли в саксия от Гърция. В началото го гледали вкъщи, но скоро листата му изпълнили цялата стая. Г-н Кръстев искал да го изхвърлят, но на съпругата му й домиляло, засадила го на двора и казала - каквото стане. Дървото не само се хванало, но бързо започнало да се развива и да краси пространството около себе си. Стопаните се захванали с литературата и с научните подходи за опазването му през зимата. Така дошла традицията още при първите студове да правят чувал със слама и да го покриват.

бананови палми село Крън банани палми село Крън банани банани Крън

Още новини