Начало Новини Актуално БАН събира дарения за българската ваксина

БАН събира дарения за българската ваксина

Актуално

От месец май 2020 г. екип от лаборатория „Експериментална имунология“ към Институт по микробиология – БАН, в колаборация с екипи от Медицински Университет- София и The Department of Chemistry - University College London разработват прототип на епитопна нано-капсулирана ваксина срещу SARS-CoV-2, причиняващ световна пандемия. Проектът е финансиран от Институт Пастьор – Франция, като получените 70 000 евро ще стигнат за научните експерименти, доказващи ефективност и принцип на действие в лабораторни условия. Такава е и целта на това финансиране.

Следващите стъпки, стартиращи пред-клиничните експерименти обхващат много по-сериозна група изследвания, за които са ни необходими още средства. Това ще ни даде възможност да извършим много обстойно изследване на вече конструираната ваксина и да предоставим на всички отговорни организации в България абсолютно охарактеризиран прототип, който може да бъде произвеждан и включен в клинични изследвания на хора, гарантиращи неговата безопасност и протективен ефект.

От резултатите, произтичащи в тази епидемиологична обстановка е видно, че новите генерации ваксини ще имат своето място в ситуация, при която бързото производство на ваксини и липсата на експериментални данни не винаги водят до желаните резултати за пълна и ефективна протекция в едни променящи се условия, каквито наблюдаваме в момента. Доказването на такъв ваксинален прототип ще ни даде възможност да използваме тази платформа и за други бъдеши предизвикателства, което прави една инвестиция много по-удачна.

Още новини