Начало Новини Актуално Балканско квадринале на живописта - Стара Загора, 2012

Балканско квадринале на живописта - Стара Загора, 2012

Актуално

Балканско квадринале на живописта - Стара Загора, 2012Най-много досега, общо 166 творби на 120 автори от 9 държави са били допуснати от журито за участие в изложбата на 3-ото Балканско квадринале на живописта Митовете и легендите на моя народ 2012. Събитието ще се проведе в Стара Загора през декември. Журирани са 470 живописни произведения на 262 автори, посветени на митологията на различните народи.

Одобрените участници са от България, Германия, Гърция, Латвия, Литва, Полша, Румъния,Турция и Япония. Поради големия интерес към тематиката от артисти от различни държави, квадриналето е загубило регионалния си характер и вероятно след четири години ще бъде международно, поясни директорът на Градската художествена галерия доц. д-р Марин Добрев, който е и член на журито.

Председател е проф. Станислав Памукчиев от Съюза на българските художници, а членове са Весела Радоева, Долорес Дилова, Михаил Лалов, Красимир Динков, Валентин Дончевски, както и зам.- кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова.

На 18 декември 2012 г. от 18 ч. в залата на Художествена галерия - Стара Загора ще бъде открита изложбата и ще бъдат обявени призьорите. Носителят на Голямата награда ще бъде удостоен с приз, диплом, персонална изложба през следващата година и 2000 евро. Ще бъде присъдена и Награда на Стара Загора, заедно с диплом и 1500 евро. Ще бъдат раздадени и четири награди на името на спонсорите - с общ награден фонд 5000 евро. Наградените творби ще останат във фонда на Художествена галерия - Стара Загора. Представянето на БКЖ е съпроводено с пълен каталог на участващите в изложбата творби.
За трети път Стара Загора е домакин на конкурса за съвременна живопис, който се организира на всеки четири години (т.е. всяка високосна година). Първото издание бе през 2004 г., а второто - през 2008 г.

Организатори са Община Стара Загора, Градска художествена галерия - Стара Загора, Министерството на културата и Съюзът на българските художници.

Още новини