Начало Новини Българско медицинско изобретение в борба с COVID-19. Д-р Бойчо Бойчев от Казанлък проследява над 300 болни от коронавиру

Българско медицинско изобретение в борба с COVID-19. Д-р Бойчо Бойчев от Казанлък проследява над 300 болни от коронавирус дистанционно

Д-р Бойчо Бойчев от КазанлъкД-р Бойчо Бойчев от Казанлък проследява над 300 болни от коронавирус дистанционно, като изгражда модел от стотици изследвания, които се правят в реално време. Така преди евентуално влошаване на пациентите, лекари могат да реагират. Към уникалната българска разработка, проявяват интерес световни медицински гиганти и правителства по света, съобщава Нова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че има намерение общинските болници в столицата да бъдат оборудвани с българското медицинско изобретение. Системата за реално проследяване, първоначално е разработена за кардиологични наблюдения. На пациентите се поставя специално конструирано и патентовано от д-р Бойчев устройство. Спасило е хиляди човешки животи. Сега се използва за борба с COVID-19 и се следят редица показатели.

Артериално налягане, средно артериално налягане, пулсово налягане, сатурация, това е насищане на кръвта с кислород, респирация, това е динамика на дишане, честота на дишане на пациента, температурата на тялото, положението на тялото в пространството има много изведени показатели, каза д-р Бойчо Бойчев.

Системата е конструирана за непрекъснат, дистанционен телемониторинг в реално време. Всичко се случва на практика пред нашите очи.

Към системата проявяват интерес световни медицински гиганти, така и правителства. 300 болни от коронавирус под карантина се проследяват в Румъния и дават възможност за бърза реакция на лекарите. Разстоянието няма значение, т.е., в коя държава е пациента за нас няма никакво значение. Може би 6 до 12 часа преди влошаване на състоянието, наблюдавайки трендовете на основните физиологични показатели да предвидим възможността за такова влошаване и да реагираме доста по - рано, отколкото ако изчакаме да се прояви самата клинична картина на заболяването, каза още д-р Бойчо Бойчев.

Наблюдавайки трендовете на основните физиологични показатели, пациентите, които са с негативно развитие на заболяването, биват насочвани за изследване и евентуално хоспитализация.

На всеки 5 секунди се подават резултати от измерванията на редица показатели. Над 4500 са параметрите, които се следят за денонощие. Вече се натрупват база данни за поведението на CoviD -19 върху пациентите. Ние сме създали една сложна матрица, която мога да нарека спокойно електронен геном на човека и която сега тепърва ние я внедряваме в нашата практика, което ще ни даде възможност да създаваме модели не само за COVID -19, но за много други заболявания, заяви д-р Бойчо Бойчев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова бе запозната с работата на българското изобретение. Тя заяви че ще търси варианти за оборудване на всички болници. Тази система не трябва да работи само по време на криза, а се разработва, за да могат общинските болници да имат по-високо ниво на качество на здравеопазване. Тя дава шанс на лекарите да ползват консултация на водещи специалисти, каза кметът на София.

Д-р Бойчев разработва системата Чек Пойнт-Кардио дълги години с лекари, програмисти и математици. Той има близо 30-годишен опит в клиничната медицина.

Още новини