Начало Новини Актуално Българският лекарски съюз в Стара Загора скочи срещу сливането на болниците

Българският лекарски съюз в Стара Загора скочи срещу сливането на болниците

Актуално

По време на заседание на Медицинския съвет на МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" на 24 август т.г. председателят на Съвета на директорите на болницата д-р Николай Лалев е отправял заплахи, че болницата няма да получи никакви пари, ако не се съгласи с обединението с Университетска болница. Д-р Лалев е ескалирал напрежението, като си е позволил да иска оставката на изп.директор д-р Николай Колев, при положение, че той е назначен от министъра на здравеопазването.

УС на РК на БЛС се обединява единодушно около мнението, че е недопустимо представител на държавата по такъв груб и безпардонен начин за погазва интересите на Дружеството, на което е назначен за председател на Борда на директорите. Това се каза в разпространена и до медиите Декларация на УС на РК на БЛС в Стара Загора, уточнява вестник Старозагорски новини.
На заседанието в последния ден на август са присъствали 13 от общо 15-те членове на УС, които до един са гласували документа, подписан лично от председателя д-р Светослав Стоименов.
Регионалната управа на съсловната организация е категорична, че в "тежката икономическа обстановка нагнетяването на напрежение в психоклимата в най-голямата болница в Старозагорска област не е от полза нито за работещите в нея, нито за пациентите".
В декларацията УС на БЛС отново "препотвърждава становищата си, вземани досега в предходни години, против обединяването на Областна и Университетска в една болница. Липсват каквито и да са сериозни финансови, медико-социални и правно-административни разпоредби, които да дадат възможност за подобно механично сливане на двете болнични заведения. Ясно трябва да се подчертае, че е налице Решение на Конституционния съд No 11/21.5.2001 г., което категорично постановява, че е невъзможно сливането на две различни форми на собственост - в случая УМБАЛ е 100 процента държавна собственост, а МБАЛ "Проф. Ст. Киркович" АД е акционерно дружество с акционер 51 на сто държавата и 49 на сто 11-те съставни общини на Старозагорска област."
В нарочното послание, адресирано до министъра на здравеопазването, до парламентарната здравна комисия, до областния управител и до изп. директор на МБАЛ "Проф. Ст. Киркович", УС на Регионалната колегия излага мотивите, които правят невъзможно сливането на двете най-големи болници. Те смятат, че създаването на едно болнично заведение "ще доведе до тежък кадрови дефицит, защото "ще настъпят сериозни икономически последствия от създаването на подобна мегаболнична структура, поради акумулиране на бюджетната задлъжнялост на двете болници - общо 15 милиона лева."

Още новини