Начало Новини Актуално Българският контингент се върна в Стара Загора от мисия в Кабул (видео)

Българският контингент се върна в Стара Загора от мисия в Кабул (видео)

Актуално
Военен марш

С военен ритуал в Стара Загора бяха посрещнати военнослужещите от 21-вия български контингент, участвал в 6-месечна мисия в операцията на Международните сили за сигурност в Кабул, Афганистан. В ритуала участваха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, както и командирът на Втора тунджанска лека пехотна бригада генерал Петър Петров, от чийто състав е 5-та рота в контингента.

Тя наброява 165 души, от които 16 жени. За 90% от участниците това не е първата мисия, не са малко и тези, които се прибират у дома живи и здрави за четвърти път.

Горд съм да застана пред вас и да изкажа моята благодарност към висшето военно ръководство и към всички вас за достойно изпълнения дълг в Афганистан. Всичко беше изпълнено на изключително високо ниво, за което говори признанието и оценката на командващия ISAF, каза в поздравителното си слово ген. Симеон Симеонов.

Като посланици на нашата страна в беден и изстрадал Афганистан вие представихте България пред местните хора по достоен начин, обърна се към военнослужещите и бригаден генерал Петър Петров, командир на Втора Тунджанска лека пехотна бригада в Стара Загора.

Военните получиха награди за достойно изпълнен дълг от името на военния министър Аню Ангелов, от генерал Симеон Симеонов, от генерал-лейтенант Атанас Самандов и от генерал-майор Стефан Василев.

Във военния ритуал участваха областният управител на Стара Загора Недялко Недялков, председателят на Общинския съвет Емил Христов, зам.-кметът ордан Николов и др.

21-ви контингент от състава на БА

Висши военни и гости

Още новини