Начало Новини Актуално Българският еврокомисар Мария Габриел е носител на престижната награда Жена новатор на годината

Българският еврокомисар Мария Габриел е носител на престижната награда Жена новатор на годината

Актуално

Само месец след като бе обявена за една от 100-те най-влиятелни жени в европейската политика за стартъпите, българският еврокомисар Мария Габриел получи поредно признание за работата й в подкрепа на видимостта на таланта на жените. На тържествена церемония в Милано тя бе отличена с наградата Жена новатор на авторитетната италианска асоциация Osservatorio TuttiMedia, обединяваща утвърдени компании в медийната индустрия и комуникациите. Високият приз се връчва на жени, които не само разрушават стереотипите, но са изявени лидери и имат значим принос в различни сектори на обществото, мотивирайки повече жени да следват техния пример.

Приемам тази награда като признание за постигнатите резултати през годините, но също и като признание за всички жени, полагащи големи усилия да докажат своите знания и умения във всички сектори на икономиката и обществото. Това високо отличие за мен е и отговорност да продължа интензивната работа за още конкретни проекти и инициативи, чрез които да вдъхнем доверие и кураж на жените да бъдат смели в професионалното си развитие в науката, технологиите и предприемачеството, коментира Мария Габриел.

Българският еврокомисар реализира редица инициативи, извеждащи постиженията на жените на преден план, така че те да станат ролеви модели и източник на вдъхновение за други момичета и жени. В Европейската година на младежта 2022 тя стартира кампанията Тя е лидер, която откроява таланта и силните страни на младите жени от всички държави членки на Европейския съюз. Освен това, за първи път критерии за оценка по програма Хоризонт Европа ще бъдат планове за равенство между мъжете и жените във всички институц ии, които ще получават финансиране по програмата. Също по нейна инициатива, Европейският съвет по иновациите тази година ще подкрепи 130 стартъпи, ръководени от жени, благодарение на увеличението на бюджета от 2 на 10 милиона евро. Само за две години, броят на новосъздадените от жени компании, получаващи финансиране, нарасна от 8 на 29 процента. Амбицията ми е тази година поне 40% от финансираните стартъпи да бъдат ръководени от жени, коментира още Мария Габриел.

Още новини