Начало Новини Актуално Българският енергиен холдинг ще бъде разформирован

Българският енергиен холдинг ще бъде разформирован

Актуално

По 10 млн. лв. лихви плаща държавната НЕК на всеки три месеца за заем, получен за проекта АЕЦ „Белене". Информацията за това беше обявена вчера от министър-председателя Бойко Борисов. Така той обори твърденията на бившия премиер Сергей Станишев, че предишното правителство не е вземало кредит за строежа на централата. Премиерът Борисов определи твърденията на БСП като лъжа и показа като доказателство документи за платените лихви.

„Чух внимателно бившия премиер, който каза, че правителството на тройната коалиция не е вземало заем за АЕЦ "Белене" или ако е вземало, те не са знаели, тъй като го е направила НЕК", заяви Борисов. Премиерът отбеляза, че НЕК е изцяло държавна компания и изрази съмнение, че бившият министър-председател не е знаел за кредита, пише вестник Монитор.
Заемът за АЕЦ "Белене" е изтеглен на 20 май 2007 г. и е за 250 млн. евро. Кредитът беше отпуснат от голяма френска банка за мостово финансиране на подготовката на изграждането на АЕЦ „Белене". Той трябва да се върне наведнъж на 20 май 2012 г.

„Трябва да подготвим половин милиард лева в бюджета, за да платим задължението през 2012 г. , вместо да планираме още една магистрала", коментира премиерът.
Борисов уточни още, че заемът е сключен при 9% лихва. За сравнение министър-председателят посочи, че по времето, когато беше кмет на София, Столична община е сключвала договор за заем с Европейската инвестиционна банка при лихва от 4%.
Междувременно икономическият и енергиен министър Трайчо Трайков съобщи, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) със сигурност ще бъде разформирован в следващите няколко месеца. Според Трайков БЕХ е сбор от компании, на които е сложена "шапка", на която те плащат такси за управление, за да им се гледат бизнес плановете. Със сигурност това не е структурата, която ни трябва, но ни трябва структура от компании, които, работещи заедно, да увеличат максимално приходите си, смята Трайков. Става дума за обединяване на услуги и дейности, уточни той. Министърът посочи, че е по-добре БЕХ да се разформирова едва когато министерството е готово с вариант за ново обединение на компаниите.
Все още обаче не е ясно дали компаниите в рамките на БЕХ ще продължат да функционират самостоятелно или пък ще бъдат обединени на две групи - газова и електроенергийна.

Още новини