Начало Новини Актуално Българският енергиен холдинг и руската Газпром подписаха споразумение за Южен поток

Българският енергиен холдинг и руската Газпром подписаха споразумение за Южен поток

Актуално
Южен поток

Българският енергиен холдинг и руската Газпром подписаха споразумение за предпроектно проучване за строежа на Южен поток, заявиха от руската газова компания. Очаква се до 15 ноември да бъде създадено и смесено дружество, което да отговаря за строежа на газопровода.

Информацията бе потвърдена и от Българския енергиен холдинг (БЕХ). До юли 2011 г. трябва да се вземе решение откъде точно да минава тръбата, е заявил председателят на УС на Газпром Алексей Милер. Между Газпром и БЕХ не са останали никакви противоречия.
По проекта Южен поток сега се работи в по-кратки срокове, отколкото бяха договорени в пътната карта, уточни вчера енергийният министър Трайчо Трайков. По думите му при създаването на смесената компания през следващия месец се очаква да има нова руска визита у нас, пише вестник Класа.
Българите заслужават повече прозрачност за Южен поток, коментира американският посланик Джеймс Уорлик. Според него в момента не е ясно какво точно представлява подписаният между БЕХ и Газпром документ.

Още новини