Начало Новини Актуално Българският енергиен холдинг е с ново ръководство

Българският енергиен холдинг е с ново ръководство

Актуално

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е освободил всички членове на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Оставките си са депозирали Борис Пеков - председател на СД (изпълнителен директор на ДП "Радиоактивни отпадъци"), Тенчо Попов - заместник председател на СД, и членовете на борда Галина Тошева, Димитър Гогов (изпълнителен директор на "Булгаргаз") и Димитър Димитров (финасов директор на холдинга).

Договорите им са прекратени по взаимно съгласие, без да се дължат обезщетения. Econ.bg припомня, че точно след изборите беше обявено, че бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров е подновил договорите на петимата. Според информацията на неофициален източник от холдинга всички членове на ръководството на холдинга трябваше да получат заплатите си за три години в случай на отстраняване.
С промените, извършени днес, се цели подобряване оперативността в работата на ръководството на холдинга, информира пресцентърът на МИЕТ.
Новият Съвет на директорите на БЕХ се състои от 3 души и се оглавява от Мая Христова - зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Другите двама членове на съвета са Галина Тошева, която е преизбрана за изпълнителен директор, и Добрин Стефкин - държавен служител в Държавната комисия по сигурността на информацията.
Този борд във вида, в който беше, не работеше нормално. Това каза единият от бившите членове на борда на директорите Димитър Гогов. Той обаче не уточни какво има предвид. На въпрос защо депозирахте оставката си, Гогов отговори: Питайте министерството.
Бях подготвен отдавна и не съм изненадан от осбовождаването си, няма никаква драма. Това коментира от своя страна Димитър Димитров. Той обясни, че е подал оставка по искане на министъра.
С доброто си възпитание Димитров оправда отказа си от обезшетение. Винаги съм държал на етиката и на морала, от тази гледна точка това не е проблем, коментира той.
"Български енергиен холдинг" ЕАД е акционерно дружество със 100% държавно участие. В него се включват мини "Марица-изток" ЕАД, ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД, АЕЦ "Козлодуй ЕАД, НЕК ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгартел" ЕАД.

В края на август премиерът Борисов се закани, че ще го закрие, но впоследствие се отказа от това си намерение. През последните две седмици стана ясно обаче, че холдингът ще бъде преструктуриран, като от него ще бъдат извадени "Булгартрансгаз" ЕАД и дъщерното дружество на НЕК - "Електроенергиен системен оператор" ЕАД.

Още новини