Начало Новини Актуално Българските спецслужби проведоха заседание заради кризата в Украйна

Българските спецслужби проведоха заседание заради кризата в Украйна

Актуално

Български спецслужби заседание криза УкрайнаПо разпореждане на министър-председателя Пламен Орешарски във връзка със ситуацията в Украйна заместник-министър-председателят и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев проведе работна среща.

В нея участваха главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, председателят на ДАНС Владимир Писанчев и директорите на Националната разузнавателна служба и на служба Военна информация в Министерство на отбраната – Драгомир Димитров и Веселин Иванов, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на срещата е обсъдена ситуацията в Украйна и евентуалните рискове и заплахи, произтичащи за България. Предприети са допълнителни мерки, част от които свързани с внимателно наблюдение и анализ на развитието на кризата, включително и по отношение на рисковете и заплахите за българските граждани на територията на Украйна.

В министерствата на вътрешните и на външните работи, както и в специалните служби, са създадени щабове за своевременна реакция на компетентните органи.

Във връзка с вътрешнополитическата ситуация в Украйна през последните дни, редица български медии вече изпратиха или планират да изпратят свои представители за отразяване на събитията в страната.

МВнР призовава българските журналисти, които се намират или възнамеряват да пътуват до Украйна, да проявяват бдителност и изключителна предпазливост при изпълнение на своите служебни задължения с оглед на рисковата ситуация. Следва да се има предвид, че в резултат на сблъсъците в Киев има пострадали журналисти, сред които и един смъртен случай.

Съветваме българските журналисти да носят със себе си своите задгранични паспорти и журналистически си карти, които да предоставят на правоохранителните органи при проверка. МВнР настоятелно препоръчва на представителите на български медии да информират посолството преди или след тяхното пристигане в Киев, както и да оставят свои координати за връзка. В случай на необходимост от съдействие или при инцидент, българите в Украйна следва да се свържат с Посолството.

Контакти на посолството на Република България в Украйна:
Адрес: П.К. 01001, гр. Киев, ул. Госпитальная № 1
Телефон (денонощен): +38044 246 72 37; +38044 246 76 72
Факс: +38044 235 51 19
 Embassy.Kiev@mfa.bg

Още новини