Начало Новини Актуално Българските летища могат да бъдат врата за китайските стоки към Европейския съюз

Българските летища могат да бъдат врата за китайските стоки към Европейския съюз

Актуално

България се готви да стане входен пункт за китайските стоки за Европейския съюз. Това стана ясно от интервю на шефа на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов. Кабинетът смята да заложи на транспорта и логистиката за привличане на чужди инвестиции. Идеята е летищата да се предоставят на концесия и да се изградят логистични паркове около тях.

"Ще заложим на въздушния транспорт, защото голяма част от вноса на Китай за Европа пристига по въздух, а при водния транспорт нямаме шанс да конкурираме големите европейски пристанища", заяви Стефанов. Той припомни, че Германия приема най-много стоки от Китай по въздух и затова е най-голямата европейска икономика, пише вестник Сега. На 5-о и 6-о място са страни като Унгария и Люксембург, с които България може да се пребори, ако се изгради адекватно летище със съответната инфраструктура, твърди Стефанов.

Интерес за проекти у нас има от страна на френска компания в сферата на машиностроенето и от корейска компания - с планове за жилищен и търговски комплекс в София. Американска фирма пък иска да инвестира в обслужването на пристанища. БАИ се готви да рекламира България пред чужди инвеститори през идните 3 години за общо 23 млн. евро от ЕС.

Още новини