Начало Новини Актуално Българските имоти остават на дъното в световните класации

Българските имоти остават на дъното в световните класации

Актуално

Жилищният ни пазар продължава да стърже по дъното на световната класация на Глобал пропърти гайд. С ценови спад от 26% през 2009 г. България е четвърта в класацията отзад напред. За нуждите на класацията се вземат данните на Националния статистически институт, като се отчита инфлацията за периода.

След България са две прибалтийски републики - Литва и Латвия, както и Обединените арабски емирства, чието незавидно място се дължи главно на катастрофиралия Дубай. Българските имоти се представят по-зле от исландските, макар че островната държава изпадна в неплатежоспособност в края на 2008 г.

„Въпреки че в повечето страни цените се възстановяват, още е твърде рано е да се каже, че кризата в жилищния сектор е свършила", коментират от „Глобал пропърти гайд". За последното тримесечие на 2009 г. цените на имотите са нараснали в 22 страни, а са се понижили в 11. За цялата година обаче резултатите не са толкова обнадеждаващи - 18 държави са на минус срещу 16 с ръст на цените, пише вестник Труд.
Възстановяването на пазарите е неравномерно - в Азия например то върви с бързи темпове, докато в някои от най-пострадалите райони цените продължават да търсят дъното. В Испания цените са се върнали до нивата от 2004 г.
В някои европейски страни се наблюдават признаци на възстановяване, сочи доклад на престижния Кралски институт за независимите оценители (RICS). Немалък брой пазари са започнали да се съживяват от пролетта/лятото на 2009 г., като се очаква възраждането да продължи и през настоящата година. Ниските лихви и възстановяващите се икономики спомагат повечето страни да избегнат пълното крушение. Но страните с уязвими икономики ще преживеят нова депресия и спад на цените, предупреждават от института.

Още новини