Начало Новини Актуално Българските фирми ще възстановяват ДДС от ЕС само по електронен път

Българските фирми ще възстановяват ДДС от ЕС само по електронен път

Актуално

От 2010 г. исканията за възстановяване на ДДС от българските фирми към приходните администрации на страните от ЕС ще се подават само по електронен път, съобщиха от Национална агенция за приходите (НАП). Това ще става чрез новата електронна услуга, която НАП ще предостави на български дружества, регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност, които имат право да възстановяват ДДС за стоки и услуги от страни-членки от ЕС.

Искането за възстановяване на ДДС ще се изпраща от НАП до съответната държава-членка от Общността, отново по електронен път. На 20 декември на интернет страницата на НАП ще бъде публикувана тестова версия на новата електронна услуга, където търговците от България ще имат възможност да се запознаят с продукта, предаде Агенция Фокус.
По същия начин от началото на 2010 г. фирмите от ЕС, които имат право да възстановяват ДДС за стоки и услуги, начислени в България, ще подават искането си за възстановяване по електронен път до тяхната приходна администрация, а тя ще ги препраща на НАП. Възстановяването на ДДС ще става по посочена в искането банкова сметка на чуждестранното дружество, като всички разходи по превалутирането на сумите и по превода, ще са за сметка на данъка, който се възстановява.

Срокът, в който НАП трябва да обработи заявлението за връщане на ДДС от европейските фирми е 4 месеца, ако не е поискана допълнителна информация. Ако е поискана, тогава максималният срок е 8 месеца. Възстановяването на данъка става до 10 дни след изтичане на максималните срокове по обработка на заявлението за връщане на ДДС на европейските фирми.
Този режим е залегнал в проекта на новата Наредба за възстановяването на данъка върху добавената стойност на данъчно-задължени лица, неустановени в държавата-членка по възстановяване, но установени в друга държава-членка на Общността. Очаква се тя да влезе в сила от 1 януари 2010 г.

Повече информация за промените в режима на възстановяване на ДДС може да се намери на интернет страницата на НАП, както и да се получи на цената на един разговор от колцентъра на НАП на телефон 0700 18 700.

Още новини