Начало Новини Актуално Българските фирми могат да успеят в Австрия обединени

Българските фирми могат да успеят в Австрия обединени

Актуално

В момента Австрия не гледа на България като голям перспективен пазар, но българските фирми могат да доставят там свои стоки, ако се обединят, каза Стефан Арнаудов - първи секретар на Службата за търговско-икономически въпроси при Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на Република България във Виена. Той посети Търговско-промишлена палата - Стара Загора, където се срещна с представители на местния бизнес, за да ги запознае с условията и възможностите, които може да им осигури институцията, която представлява.

Стефан АрнаудовВ тази връзка в момента Министерството на икономиката и енергетиката прави клъстерен анализ с помощта на търговско-промишлените палати, за да се обедини българският ресурс. Има финансов ресурс, който ще бъде насочен към конкретни обединения и ще се толерира производството на нови изделия, съобщи Стефан Арнаудов.

Австрийският пазар е гладен, производството е ниско и се опитват всеки внос да бъде максимално изцеден като цени и условия. Затова Службата за търговско-икономически въпроси е на разположение на българските фирми при консултиране в случай на подписване на договори с австрийски предприемачи, за да не бъдат потърпевши нашите дружества. Също така службата организира представяне всяка година на няколко региона от България и осъществява директни контакти с австрийски бизнесмени.

Пазарът в Австрия е силно концентриран и не се допуска конкуренция между фирмите. За да имат шанс български дружества да стъпят на пазара, начинът е да предложат поне 20% по-ниска цена, за да бъдат предпочетен партньор, каза още Арнаудов.
Има износ на наши хранителни продукти, но те се доставят директно само в етнически магазини и ресторанти, предназначени предимно от народности от Балканите - събри, турци, а напоследък и за българи. В момента в австрийската столица има 5 български ресторанта.
Немислимо е да се мисли за предлагане на наши храни в големите вериги, защото представянето на 10 артикула за една седмица струва 64 000 евро.

В момента ситуацията в Австрия е стабилна, но бюджетът не е балансирани и затягането на коланите е неизбежно. През следващите години държавата трябвало да намали разходите с 2-3%, което се равнява на 10 млрд. евро.

Стокообменът между България и Австрия е намалял с 25% - от 1,2 млрд. евро, на 800-900 млн. евро. Съотношението е 1:3 в полза на нашата страна.
Австрийските големи фирми печелят добре в България и няма никакъв вариант да се изтеглят от пазара, каза още Арнаудов.

Стефан Арнаудов

Стефан Арнаудов

Още новини