Начало Новини Актуално Българските банки не са част от финансовия проблем в Европа

Българските банки не са част от финансовия проблем в Европа

Актуално
мениджър стара загора

Финансов проблем в Европа има, но към момента българската банкова система не е част от него. Това заяви Георги Стоев - управляващ съдружник в Индъстри Уоч по време на бизнес форум в Стара Загора на тема България след кризата: икономика, иновации, финансиране. Той беше организиран от списание Мениджър и Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

Според Георги Стоев, дълговата криза носи два основни негатива за България: дългосрочно свиване на кредитирането и сриването на индустриалното производство в големите европейски страни. Неговата оптимистична прогноза гласи, че в момента тече период на кратка рецесия, която ще свърши за една година и Европа ще тръгне нагоре.

Оптимист, че 2012 г. ще бъде малко по-добра от настоящата, е и Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана финансов холдинг, който също участва във форума. Според Колчев, съществува теоретична възможност за разпадане на еврозоната, но това е малко вероятно. Ако се случи обаче, икономическите последици ще са катастрофални. В Европа няма достатъчно опитни политици, които могат да наложат правилни решения и да се стигне до излизане от кризата. Именно липсата на силни политици разклати ЕС, коментира Камен Колчев.

В бизнес форума участва и министърът по усвояване на средствата от европейските фондове Томислав Дончев. По отношение на възможността от разпад на еврозоната, той заяви, че страната ни е готови на всички варианти. Най-добър, обаче, е сценарият за съхраняване на ЕС и на еврозоната, независимо в какъв формат, каза г-н Дончев. Той коментира още, че когато се говори за европейските фондове не трябва да се гледат само статистическите данни за усвояването на средствата, но и за ефекта от реализираните проекти.

През следващия програмен период ще бъдат осигурени сериозни европейски пари, които ще се насочат към частния бизнес най-вече за подобряване на енергийната ефективност, за зелена икономика и за финансиране на иновативни идеи.

Съорганизатори на тазгодишното издание са бизнес форума в Стара Загора са Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Стопанска и инвестиционна банка и Кофас България.

Редакционният директор и управител на сп. Мениджър Максим Майер поздрави Търговско-промишлена палата - Стара Загора по случай нейната 20-годишнина и връчи на председателя на организацията Олег Стоилов поздравителен адрес.

сп. Мениджър Стара Загора сп. Мениджър Стара Загора сп. Мениджър Стара Загора

Още новини