Начало Новини Актуално Български войници заминаха за Кабул

Български войници заминаха за Кабул

Актуално

165 български военнослужещи, от които 13 жени, бяха изпратени с тържествен ритуал за Кабул, Афганистан. Това е 21-вият български контингент, участващ в операция на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в размирната точка на планетата. Конкретната задача на мисията е охрана на външния периметър на летището в афганистанската столица.

Командир на ротата е капитан Светослав Годинов от военно формирование 24150 - Стара Загора, а националното командване е поверено на полковник Петко Маринов от Сухопътни войски. На ритуала по изпращането присъстваха още началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Валентин Гагашев, командирът на Втора Тунджанска лека пехотна бригада бригаден генерал Петър Петров и заместник-областният управител на Стара Загора Димитър Драчев, представители на Община Стара Загора, близки на военнослужещите от контингента, както и ветерани от войните, пише вестник Старозагорски новини.
Заместник-областният управител Димитър Драчев приветства бойците и командирите от 21-вия български контингент. Той ги поздрави от името на областния управител Йордан Николов с уверението, че имат подкрепата на губернатора, и им пожела добрите мисли, с които изпращат воините днес, да им дават сили и кураж по време на тежката и отговорна мисия.
На церемонията в Стара Загора началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов връчи на полковник Петко Маринов сертификат за успешно преминаване на обучението. Генерал Симеонов поздрави личния състав на контингента за постигнатите високи резултати по време на подготовката. Той подчерта, че демонстрираните умения в първата част на мисията са с пъти по-високи в сравнение с предходните. Освен това при подготовката на рейнджърите за първи път са използвани специални боеприпаси - гумени куршуми за реална симулация на раняване с бойно оръжие. "Това е реална симулация за това какво би се случило при попадение с истински куршум. Това се практикува в западните армии. Сега  го въвеждаме и при нас", обясни генералът. Той пожела на рейнджърите успешно изпълнение на мисията, което се изразява в тяхното завръщане в родината живи и здрави.
Командирът на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада бригаден генерал Петър Петров пък напомни, че всички участници в мисията са едно цяло с една обща цел - издигане авторитета на България и укрепване на извоюваните вече позиции. Той също пожела късмет, здраве и на добър час.

Още новини