Начало Новини Актуално Български предприемачи ще участват в бизнес форуми в САЩ

Български предприемачи ще участват в бизнес форуми в САЩ

Актуално
Бизнес форуми в САЩ

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се срещна с с Н. Пр. Посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик. Сред обсъжданите теми бяха развитието на икономическите отношения между двете страни, партньорството във високотехнологичния сектор и развитието на ядрената енергетика в България.

Двамата обсъдиха предстоящото road-show на български компании в САЩ, което ще се проведе през втората половина на май, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ. Инициативата се организира съвместно от посолството на САЩ в България и българското посолство във Вашингтон. В рамките на 5 дни ще бъдат организирани бизнес форуми в четири американски града – Чикаго, Хюстън, Финикс и Сан Франциско, където компании от България и САЩ ще обсъждат възможности за партньорство в секторите информационни технологии, енергетика, химическа и хранително-вкусова промишленост, аутсорсинг и други.

По време на разговора стана ясно, че в края на месец април за среща с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на икономиката Трайчо Трайков в София пристигат Андерс Джаксън - президент за Европа, Средния Изток и Африка на ядрено-енергийния гигант Уестингхаус и изпълнителният директор и вицепрезидент за Европа на компанията Хосе Гутиерес. Целта на визитата обсъждане на развитието на ядрената енергетика в света след събитията във „Фукушима", представяне на възможностите на реактора от най-ново поколение AP 1000, технологичните възможности за извеждане от експлоатация на реакторите 1-4 на АЕЦ „Козлодуй" и други теми от взаимен интерес.

Още новини