Начало Новини Актуално Български компании могат да се включат в развитието на сирийската енергийна мрежа

Български компании могат да се включат в развитието на сирийската енергийна мрежа

Актуално

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се срещна в Дамаск с министрите на електрификацията на Сирия д-р Ахмад Кусей Каяли, с министъра на икономиката и търговията г-жа Ламиа Марие Аси и с министъра на туризма Саадалла Ага Калаа. Министър Трайков бе на официално посещение в арабската страна в състава на българската правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Министрите Трайков и Каяли обсъдиха недостига на електричество в Сирия и възможностите български фирми да участват в търговията с ток на тамошния пазар. В момента Сирия внася ток от Турция. Евентуалното включване на български компании в инженерингови проекти за развитието на сирийската електроенергийна мрежа също бе тема на разговора между двамата министри, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.
По време на разговора между министър Трайков и г-жа Ламиа Марие Аси бе заявено желание от двете страни българо-сирийска комисия за икономическо сътрудничество да възстанови дейността си, за да даде нов импулс за развитие на двустранните отношения. Двамата министри се договориха през есента да се проведе сесия на смесената комисия.
Министърът на туризма на Сирия Саадалла Ага Калаа и министър Трайков постигнаха съгласие журналистически турове между двете страни да съдействат за задълбочаване на контактите в туристическата сфера. Сирийският домакин подчерта, че България е известна сред сирийците като дестинация за балнеолечение, както и с морските си курорти, които привличат с атрактивните си цени. Двете държави могат да привличат туристи с богатото си културно-историческо наследство.

Още новини