Начало Новини Актуално Български керемиди правят ток

Български керемиди правят ток

Актуално
Керемиди

Керемиди, които правят ток, а не само предпазват от дъжд и сняг, ще бъдат показани на Международния технически панаир в Пловдив през септември. Фотоволтаичният вариант е изработен от българска фирма, която ще представи покривни конструкции със соларни панели, вградени в битум и силиций.

Така цялата повърхност на покрива действа като малка електроцентрала, без да се пробива хидроизолацията и да се загрозява обликът на сградата, казаха експерти. Революционното изобретение ще бъде показано на изложбата Енеко, съобщи в. Труд.

Новост са и биогазовите инсталации на германска фирма, които дават 10%-15% по-големи добиви на газ с по-добро качество в сравнение с традиционните технологии.

Международното изложение за инвестиционни стоки ще се проведе от 26 септември до 1 октомври в Пловдив под мотото Нов живот. Нови технологии.

Новост от европейски мащаб е оборудването за фотоволтаични централи, което ще бъде показано от българска фирма. С разработка на покривна подконструкция без допълнително окачване и пробиване се явява на изложението друга наша фирма. Цялостно изграждане на нискоенергийни къщи - “пасивни сгради”, предлага кооперация от Словакия.

Световна новост е изделие, което понижава разхода на гориво на автомобили и моторни лодки с 30-50%, а от двигателите излизат по-малко вредни емисии. Това става с генератор на Бранунов газ, който се получава чрез електролиза на вода.

Още новини